Хубава работа, ама българска! Така ще звучи скоро познатата в

...
Хубава работа, ама българска! Така ще звучи скоро познатата в
Коментари Харесай

Играчка-плачка с коронавируса по български

Хубава работа, но българска! Така ще звучи скоро познатата в по-мургав вид сентенция, както вървят нещата с ковид у нас. След като три месеца се бихме в гърдите по какъв начин по заболели и жертви сме за образец на другите, за броени дни обърнахме палачинката. Вчера бяха преброени 79 нови инфектирани, а предния ден - 83, с цел да се стигне до днешния стряскащ връх от 104.

Каруцата се затъркаля надолу и оповестеното през вчерашния ден удължение на изключителната епидемиологична конюнктура надали ще помогне. Защото сами си търсим белята по непонятен за здравия разсъдък метод. Властите също избират да не изнервят народа с връщане на по-строгия режим, макар фрапантния скок на инфектираните.

Удължените до края на юни ограничения са единствено прахуляк в очите, тъй като на процедура освен не се стягат, само че даже се разхлабват. Маските остават наложителни единствено в автобуса, а от 15 юни кина и театри може да се пълнят на половина, а не до една трета от местата, както е в този момент. От размислите на здравния министър Ананиев пък стана ясно, че и санитарният кулоар за извършване на покупки на възрастни заран също ще бъде анулиран.

Оказа се, че в спешния щаб липсва неговият основен пазител ген. Венцислав Мутафчийски. Бил привикан край Шабла от по-старшите шапкари поради огромно обучение, призна министър председателят и тормози така и така обезпокоените за здравето си жители.

Не стига че го няма Мутафчийски, само че и чипът на българина взе да дава на късо. Оказа се, че инфектирани с ковид работнички от фабриката в Доспат, които живеят в Сърница, са гълтали аналгин, с цел да не ги хване термометърът, че са вдигнали температура.

Уникална дивотия, която евентуално е помогнала цехът за играчки да се трансформира в конвейер за инфектирани. Версията, че обезпокоените женици се боели да не изгубят работата си, звучи много неуместно, тъй като плъзналата зараза неизбежно затвори предприятието. Засега за 14 дни, само че както вървят нещата, може да се окаже и за доста повече.

В шуменското село Искра пък си спретнали всеобщ ваучър, на който поканили посетители от далечно място, където се знаело, че вирусът към този момент върлува. Сигурно да си пробват шанса и имунитета. После като взели да кашлят и подвигат температура пробвали всички бабини илачи, до момента в който решат да идат на лекар.

Още по-абсурден вид на “играчка-плачка ” сътвориха трите учителки от столичната детска градина “Куики ”, които дадоха позитивни проби за бързите проби, само че след това PSR проби демонстрираха, че са здрави. Според оповестени от тях фотоси те са прекарали последния уикенд в тлеещото огнище на ковид Сърница. След като видяха каква суматоха сътвориха измежду родители и деца, триото умници извади версията, че единствено са се пошегували за екскурзията. Дали лъжат, или не, неизбежно ще стане ясно, само че столичната кметица Йорданка Фандъкова е права, че даже да не са си търсили белята в Сърница, отново би трябвало да ги санкционират за тъпата смешка, която ужаси от техните колежки до майките на малчуганите.

Ако безконечната шефка на учителския профсъюз Янка Такева реши да връчи наградата “Идиот на гилдията ”, трите екскурзиантки умерено могат да се конкурират със софийската даскалица, която обясняваше на децата, че земята е плоска и човек не е стъпвал на Луната.

Изобщо ваксина за корона-вируса несъмнено ще измислят, само че не и за нелепостта. Там избавление няма, и то за цялостен живот.

Васко Вълчев, " Марица "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР