Huawei и един от нейните китайски партньори в производството на

...
Huawei и един от нейните китайски партньори в производството на
Коментари Харесай

Напук на САЩ: Huawei е разбрала как да произвежда 5 nm чипове без машините на ASML

Huawei и един от нейните китайски сътрудници в производството на полупроводници са подали поръчки за патент за нискотехнологичен, само че много ефикасен метод за произвеждане на модерни полупроводникови артикули, написа Bloomberg.

Това решение ще помогне на Китай да усъвършенства методите си за произвеждане на чипове на инат на опитите на Съединени американски щати да спрат напредъка му.

Според поръчките, подадени в китайското патентно ведомство, фирмите създават технологии, които включват метода SAQP (Self-Aligned Quadruple Patterning) – обработка на заготовки в четири прехода. Този способ ще даде опция за произвеждане на чипове по по-тънък развой (намаляване на броя на нанометрите), който характеризира софтуерния развой, като се употребява по-малко усъвършенствано съоръжение.

Внедряването на сходно решение ще помогне на китайските производители да създават модерни чипове, без да са подвластни от холандската компания ASML. Припомняме, че последната е единственият в света снабдител на модерни литографски скенери за рискова ултравиолетова литография (EUV). Поради глобите на Съединени американски щати ASML сега няма право да доставя такова съоръжение на Китай.

Така наподобява една машина за EUV на ASML

Китайската държавна компания SiCarrier, която създава съоръжение за произвеждане на чипове и си партнира с Huawei е записала патент, включващ SAQP в края на 2023 година. Той включва потреблението на скенери за дълбока ултравиолетова литография (DUV) за произвеждане на 5 nm чипове. Дан Хатчесън, един от ръководителите на изследователската компания TechInsights удостовери, че четирипроходната технология в действителност ще помогне на Китай да създава 5nm чипове, само че в дълготраен проект страната няма да може да се оправи без машини за EUV.

Водещите международни контрагенти в региона на полупроводниците, в това число TSMC употребяват EUV машини за произвеждане на модерни артикули, защото това съоръжение обезпечава най-високи добиви. Това значи, че цената на всеки един създаден чип е по-ниска. Използването на различни решения от страна на Huawei и неговите сътрудници ще направи цената на техните артикули по-висока от индустриалните стандарти. Най-модерните чипове в комерсиалното произвеждане през днешния ден са 3 nm, като да вземем за пример процесорите на Apple, които се създават от TSMC.

Китай е удостоверил способността си да създава 7 nm чипове, което значи, че е на две генерации зад международните водачи. Преминаването към 5 nm ще понижи тази разлика до едно потомство.

Китайските производители на съоръжение за чипове, измежду които Naura Technology Group и Advanced Micro-Fabrication Equipment също обмислят внедряването на технологии за неведнъж ецване, с цел да създават 7 nm и по-модерни чипове при неналичието на достъп до EUV, обявиха неотдавна анализатори на Citigroup.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР