Хроничният недостиг на хранителни продукти във Венецуела извади наяве сериозна

...
Хроничният недостиг на хранителни продукти във Венецуела извади наяве сериозна
Коментари Харесай

Швейцарският матрак на Венецуела

Хроничният дефицит на хранителни артикули във Венецуела извади нескрито сериозна скица за корупция. В нея са забъркани висши държавни сановници, предоставяли привлекателни договори за държавни поръчки, швейцарска банка със притежател от Израел и роден в Сирия амбулантен продавач, натрупал милиони от доставки на месо за държавни стратегии.

Разплитането на схемата тръгнало от съмнителни преводи за 5.9 млн. щ. $, които някогашният махленски търговец Наман Уакил наредил в интерес на родственици на военачалник майор Карлос Осорио, който в качеството на министър по прехраната отговарял за доставки на храни за милиарди долари. Серията от заплащания били осъществени от 2012-а до 2013-а от записаната в Женева CBH - фамилна банка, чийто активи скочили шесткратно от 2006-а насам. Законодателите на Венецуела окачествили преводите като "съмнителни транзакции " в формален отчет. Един от създателите му - Исмаил Гарсия, който сега живее в заточение във Коста Рика, ги дефинира като чиста проба корупция. Нито Уакил, нито Оросио са упрекнати в престъпни закононарушения в родината си, само че сега щатската прокуратура изследва подробно контрактите като част от по-широко следствие на корупционните практики на Каракас, настояват осведомени с проблема.



Подкупите и измамите са нещо всекидневно за Венецуела. Икономисти правят оценка източените посредством тях държавни средства минимум на 385 милиарда щ. $ в интервала сред 2003-а и 2015-а. В случая с Уакил обаче има нещо извънредно значимо: само банка CBH е взела участие в прехвърлянията на въпросните 5.9 млн. $. Съществено място в активността й е било отредено на клиенти от Венецуела, изключително на такива, създали милиони от бизнес с държавното управление. Така твърди Заир Мундарай - управлявал звеното за финансови закононарушения към офиса на венецуелския основен прокурор доникъде на 2017-а. В момента Мундарай живее в Колумбия и работи с други прокурори в заточение, които се пробват да повдигне обвинявания против близки съратници на президента Николас Мадуро и на предшественика му - Уго Чавес.

Досега единствено един клиент на CBH е упрекнат в корупция в Съединени американски щати, а други (като Уакил) са обект на следствие. Нито CBH, нито чиновниците й са упрекнати в незаконна активност. Управителят й - Йозеф Беняму - жител на Швейцария и на Израел, чието семейство е притежател на банката през последното десетилетие, е уведомил банковите управляващи в щата Флорида през 2018-а, че тя в никакъв случай не е била глобена от регулаторите или от правните управляващи и че активността й дава отговор изцяло на интернационалното законодателство в Швейцария.

Клиенти на CBH обаче след 2010 -а се появяват от време на време като настоящи лица в щатски престъпни каузи. В три от случаите венецуелци са били упрекнати или наказани, че са употребявали сметките си в банката, с цел да заплащат или да получават подкупи или да перат противозаконни средства, сочат правосъдни документи. Един от тях е някогашният финансов министър на Венецуела - Алехандро Андраде. През 2017-а той се е признал за отговорен пред федерален съд в Маями за взети подкупи на сума над 1 милиарда щ. $, в това число десетки милиони долари, изтеглени от сметка в CBH за покупка на частни самолети и за покриване на разноските за конете му.

Съдебни документи, вътрешни имейли и изявленията с лица, осведомени с активността на банката, демонстрират, че за множеството консуматори от Венецуела тя не е била просто пасивна институция, съхраняваща депозитите им. Нейни чиновници са работили с юристи в Панама и Люксембург, с цел да основават компании за клиенти, употребяващи централния й офис в Женева като адрес, на който са били записани най-малко 15 сходни сдружения. Обслужването и на двете страни в паричните прехвърляния, какъвто е казусът с Уакил, не е била изолирана процедура, настояват добре осведомени лица - банкерите са упорствали пред венецуелците и пред техните контрагенти да откриват сметки в CBH. Натрапващата се логичност е, че клиентите, употребяващи вътрешни преводи, са имали опция да избегнат външните линии, които са под наблюдението на регулаторните системи, предопределени да откриват съмнителни транзакции.



Наман Уакил

От уличната търговия до милионите в Съединени американски щати

Петдесет и осемгодишният Уакил е роден в Алепо, Сирия, и емигрира във Венецуела. Започва "кариерата " си като продавач на разнообразни артикули по улиците на Каракас и с течение на годините съумява да сътвори близки връзки с военачалник Осорио - авторитетен другар на Мадуро и "надзорник " на държавни поръчки за храни за милиарди долари. "Специалитетът " на Уакил бил да купува на ниска цена месо и птици (някои с непосредствен до края на годността им срок) от Бразилия и по-късно да ги продава с тлъста надценка за реализация посредством питателните стратегии на Венецуела. Само за няколко години той спечелил държавни поръчки за стотици милиони долари.

До 2012-а Уакил се разпореждал с няколко сметки в CBH, а до септември 2015 персоналното му положение достигнало 400 млн. щ. $ (според разкритията в изтеклите документи от "Досиетата от Панама "). Милионите долари от въпросните хранителни покупко-продажби пък последователно се отправили към Щатите. И били вложени за скъпи и съвременни "играчки ". В момента Уакил и фамилията му имат минимум 11 недвижими парцела в Маями, множеството - посредством компании, които управляват. Сред тях са първокласен апартамент покрай Бискайския залив в Коконът Гроув, който някогашният махленски търговец купил през 2011-а за 3.2 млн. $. Той кара "БМВ "-а и "Рейндж Роувър "-и, а през 2016-а е платил 5.6 млн. $ за жилища в 60-етажната кула на "Порше " във Флорида.

Банката на венецуелците

CBH стартира активността си през 1975-а като брокер на скъпи бумаги под името Banque SCS Alliance. През 1991-а тя получава цялостен банков лиценз в Швейцария и разкрива офиси в Женева, в Сейнт Мориц, в Люксембург и Насау. По същото време Йозеф Беняму, който е инспектор в "Кей Пи Ем Джи ", влиза в банковия ръб, след седем години става основен изпълнителен шеф, а фамилията му купува контролния пакет от акции и преименува придобивката си на Compagnie Bancaire Helvetique. През 2011-а CBH стартира нов бизнес във Венецуела и към април 2013-а към този момент печели съществени комисионни от него.

Междувременно CBH се впуска в покупки, започвайки от латиноамериканските и иберийски сметки на португалската Banco Espirito Santo (която след това банкрутира откакто контролните органи разкриват измамнически интервенции и "разрушителен мениджмънт "). Швейцарците купуват и активи в Хонконг и Източна Европа и разкриват офис в Лондон, като активите им през 2018-а доближават 9.3 милиарда шв. франка.

Миналата година CBH хвърля око на Brickell Bank - банка с един клон във финансовия квартал на Маями - преди време благосъстоятелност на Banco Espirito Santo. В тази връзка Беняму споделя: "за мен беше просто фантазия да имам нещичко и в Съединени американски щати ". Регулаторите на Флорида не откриват нищо подозрително във импортираните документи за покупката и я утвърждават, само че единодушието на федералните управляващи се бави. След месеци на на вятъра очакване се появява различен претендент за Brickell Bank и федералните органи утвърждават поглъщането. Това е Banesco USA - банка, която е благосъстоятелност на финансиста от Венецуела Хаун Карлос Ескотет.

CBH има много "елитни " клиенти от Венецуела. Един от тях е Раул Горин - венецуалски юрист, построил империи в застрахователния и в медийния бранш. На 18 август е измамен под отговорност от съда в Маями за пране на пари и за интрига. Друг клиент е Луис Оберто - наследник на изтъкнат банкер от Венецуела, чието име изплува на повърхността при обществено следствие за корупция, обвързвано с държавната петролна компания Petroleos de Venezuela.

Изгнаниците Мундарай и съратниците му пък пътуват до Швейцария с куфари с документи, уличаващи CBH в съучастничество на противозаконна активност. И се надяват един ден банкерите да дават отговор за дейностите си.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР