Хромът е един от жизненоважните за организма ни микроелементи. Той

...
Хромът е един от жизненоважните за организма ни микроелементи. Той
Коментари Харесай

Хром

Хромът е един от жизненоважните за организма ни микроелементи. Той играе основна роля в метаболизма на въглехидратите посредством присъединяване в основаването на съединяване, наречено глюкозно-толерантен фактор или GTF.

Хранителни субстанции, свързани с GTF, играят значима роля в салдото на кръвната захар. В GTF са включени: хром (който може да бъде най-активната съставка), никотинова киселина (версия на витамин B3) и аминокиселини, които построяват глутатиона (глутаминова киселина, цистеин и глицин).

Функции и изгоди на хром

Хром управлява равнищата на кръвната захар

Като деен съставен елемент на GTF, хромът играе съществена роля вконтрола на кръвната захар. Основната функционалност на GTF е да усили действието на инсулина. Инсулинът е хормон, виновен за преместването на захарта (глюкоза) в клетките, където тя може да бъде употребена за приемане на сила.

Хромът метаболизира холестерола и нуклеиновата киселина

 Прием на Хром

Хромът взе участие в метаболизма на холестерола, което допуска роля в поддържането на естествени равнища на холестерола в кръвта. В допълнение, хромът е нуклеинова киселина, участваща в метаболизма. Нуклеиновата киселина е конструктивен блок на ДНК материала във всяка клетка.

Методите на хранително-вкусовата преправка отстраняват по-голямата част от естествено срещащия се хром в постоянно употребяваните храни. Хромовият недостиг води до инсулинова устойчивост, положение, при което клетките на тялото не дават отговор на съществуването на инсулин. Инсулиновата устойчивост може да докара до нараснали кръвни равнища на инсулина (хиперинсулинемия) и нараснали равнища на кръвната захар, което в последна сметка може да провокира сърдечно заболяване и/или диабет.

Хромът играе роля в предварителната защита и/или лекуването на следните болести: акне, глаукома, високи равнища на холестерол, високи равнища на триглицеридите, хипогликемия, затлъстяване, псориазис, диабет вид 2 и др.

Дефицит на хром

Всъщност, даже и дребния недостиг на хром е обвързван с здравно положение, известно като синдрома на X. Синдромът Х съставлява констелация от признаци, в това число хиперинсулинемия, високо кръвно налягане, високи равнища на триглицеридите, високи равнища на кръвната захар, както и ниски равнища на холестерола.

При хора с диабет или сърдечна болест тялото се нуждае от по-големи количества хром. Допълнителни количества хром се изискват и при физическо пострадване, контузия и душевен стрес.

Допълнителен банкет на хром

От своя страна, спомагателните количества хром могат да провокират намаляване равнищата на кръвната захар. Ако се приема инсулин или перорални глюкозо-понижаващи медикаменти, би трябвало да се внимава с приемането на спомагателни количества хром, защото равнищата на кръвната захар могат да спаднат прекомерно доста.

Калциевият карбонат, съдържащ се в калциевите добавки и антиацидите, понижава усвояването на хром, до момента в който аспиринът го усилва.

Диети с високо наличие на захари усилват отделянето на хром посредством урината. Диети, богати на пълнозърнести храни, могат също да понижат абсорбцията на хром. Аскорбинова киселина (витамин С), от своя страна, пък усилва абсорбцията на хром.

 Хром и диабет

Предозиране на хром

Бъдете деликатни, тъй като в доста високи дози хромът се трансформира в отровен микроелемент. Той може да аргументи доста тежки отравяния, увреждания на черния дроб, хронична бъбречна непълнота. Възможно е да се получи и тежкото положение рабдомиолоза - скъсване на част от мускулните кафези и изтичане на тяхното съдържимо в кръвта.

Странични въздействия от хрома

Когато се приема в естествените дози, хромът не е отровен. Но той контролира метаболизма на глюкозата, заради което диабетиците би трябвало да бъдат доста деликатни към него. Ако имате някакви проблеми с кръвната захар, най-добре се консултирайте с доктор, преди да започнете банкет на хром.

Източници на хром

 Източници на Хром

Храните, които са източници на хром, са марули, лук, домати, пивоварна квас, стриди, черен дроб, пълнозърнести храни, трици, зърнени култури и картофи.

Бирата и виното, могат да акумулират хром по време на ферментация и се смятат за положителни хранителни източници на минерала. За наслада на доста хора, бирата също е богата на хром. Хромът се съдържа в черния пипер, мащерката, месото и сиренето.

В доста случаи прилаганите хранително-вкусовата способи за преправка на другите типове храни водят до съкращаване наличието на хром.

От друга страна, храни, приготвени в съдове от неръждаема стомана, могат да акумулират хром посредством добиване на минерала от кухненските съдове.

Ако постоянно хапвате вкусни морски блага и печени картофи, приготвяте за вечеря огромна зеленчукова салата за себе си и околните си, значи дефицитът на хром не трябва да ви плаши.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР