Христо Терзийски, фейсбукМного тъжен ден – и за българската полиция,

...
Христо Терзийски, фейсбукМного тъжен ден – и за българската полиция,
Коментари Харесай

Христо Терзийски: Експериментите с внедряването на случайни хора в МВР – от други случайни хора доведоха до тази трагедия

Христо Терзийски, фейсбук

Много печален ден – и за българската полиция, и за българското общество. Поклон пред сътрудниците, които починаха, изпълнявайки дълга си – младши контрольор Йордан Илиев и старши служител на реда Атанас Градев и най-дълбоки съболезнования на техните фамилии!

В подобен миг не са нужни доста думи – би трябвало да се сведем глави в респект към паметта им. Но точно почитта ни към тях изисква да бъдат открити и ясно казани аргументите, с цел да се стигне до тази покруса, както и да бъдат подхванати неотложните дейности, с цел да не се повтаря тя още веднъж.

Не единствено като някогашен министър на вътрешните работи, само че и като служител на реда с над 25 години стаж в системата, доста добре знам, че отговорността за сигурността и на чиновниците, и на българските жители, е на хората, които са поели задължението да ръководят системата за сигурност. Когато те са некомпетентни, когато техните цели са разнообразни от действителните проблеми пред сигурността и противодействието на престъпността, се доближава до нещастия като днешната.

Още с предаването на поста си на служебния министър на вътрешните работи Рашков желаех да отидем пешком до министерството, с цел да мога да го срещна с най-важните въпроси, с които е належащо неотложно да се ангажира. Имаше две съществени задания, върху които новото управление на Министерство на вътрешните работи трябваше да се концентрира – миграционния напън и пътната сигурност.

За страдание и двете бяха изцяло подценени. Рашков незабавно се зае с уволнения на потвърдени дългогодишни чиновници от системата, политически репресии, интервенция в предизборната акция и превръщането на Министерство на вътрешните работи в инструмент за репресии, с преследването на политическите съперници, с незаконосъобразни арести. Затова и бе заплатен от поръчителите на политическото гонене – да бъде лидер на листа на идните избори. Жалко, че не е в моя изборен регион!

Продължих, въз основата на дългогодишния си опит, да пробвам да оказвам помощ на подобряването на системата за сигурност и като депутат. Много са въпросите, които съм поставял във връзка с засилващия се през последната година миграционен напън и неумението на управлението на Министерство на вътрешните работи да реагира съответно. По наше искане организирахме и изнесено съвещание на Комисията за надзор на специфичните служби в региона на РДГП Елхово, посетихме и миграционните центрове, с цел да се срещнем на място с действителната обстановка.

Рашков продължи да неглижира тематиката. Дори поисканите и заделени в бюджета спомагателни средства за подсилване на граничното оборудване не бяха употребявани. В резултат незаконната миграция и трафикът на хора се ускориха, с цел да се доближи до това безочливо държание – да се реализира незаконния трафик на хора през нашата страна с рейсове и да си разрешават да не се подчиняват трафикантите на разпорежданията на нашите полицейски чиновници. И да умират български служители на реда!

Да, полицейската работа е една от най-трудните и виновните. За страдание го разбираме в сходни моменти. И точно по тази причина в областта на сигурността е належащо да се работи с подготвеност и ангажираност върху действителните проблеми, а не да се вършат опити с внедряването на инцидентни хора – от други инцидентни хора. Трябва да пазим всички почтени служители на реда, които ежедневно извършват дълга си с риск за живота си. Надявам се, като общество, към този момент задоволително добре да сме го разбрали. Дължим го и на починалите сътрудници!

 
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР