Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум е категоричен,

...
Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум е категоричен,
Коментари Харесай

Христо Казанджииев: Напълно се пренебрегва възможността за доставки на газ от Румъния

Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен конгрес е безапелационен, че България е работила " контрапродуктивно " във връзка с обезпечаването на различни доставки в последните 20 години:
„ Само ще загатна, че към сегашния миг, България изцяло пренебрегва опцията за доставка на природен газ от Румъния, която през 2019 - 2020 година началото, ще стартира произвеждане и ще стане чист експортьор на природен газ. До този миг аз не съм чул Булгаргаз де подхванал стъпки в тази посока… “, съобщи специалистът пред БНР.
Казанджиев посочи, че в Западния Предбалкан също има открити огромни залежи на шистов газ, които не се експоатират, макар че няма заплаха за подземните води.Резултатите от изследванията за петрол и газ в Черно море все още са песимистични, добави той.
Експертът е на мнение, че има „ дъблоко налагано подвеждане, че определянето на цените на природния газ не е на пазарен принцип “.
„ Методологията за установяване на цените и заложена в договорите за доставка подхожда на европейските стандарти в тази сфера. Това, че се индексира към нефта е обикновено, заради обстоятелството че самият природен газ е енергиен запас. Друг е въпросът, че България в забележителна степен употребява природния газ и като суровина и ето този детайл не е регистриран във формулата за индексация. От една страна е добре, че има благоприятни условия за избор, само че въпреки това този избор носи огромни опасности, изключително що се отнася до образуване цената на база на цените от европейските хъбове, тъй като като предписание тези цени са спот-цени и се образуват предвид на бързи продажби с оглед балансиране на пазара, до момента в който близо 90% от потребявания природен газ се доставя по дълготрайни контракти, които са по-устойчиви във времето /…/ В момента да вземем за пример, потребителите в България заплащат една от най-ниските цени на природния газ по дълготрайните контракти, до момента в който на спот пазара е почти със 100 лв. по-висока цената, в сравнение с за българските консуматори. Трябва да се подхожда доста деликатно и след изчерпателен разбор, въз основа на една тактика, която аз персонално не виждам от страна на Булгаргаз ".
„ За Южен поток - България прекъсването на плана и неговото денонсиране беше вследствие на дейностите на Русия, а не на България. Русия доста употребяват тези благоприятни условия за развиване на планове като морков пред магарето България и се възползва по един необмислен метод от тази обстановка. Последният случай е планът „ Турски поток “, който е в голям ущърб на България. Това ще изкристализира до 1-2 години “. Според Казанджиев този план е „ извънредно мъчно да бъде жизнерадостен към сегашния миг при съществуващите данни “, само че страната ни ще влага големи средства за него въпреки да няма правно-обвързващи задължения.
Казанджиев посочи, че неприятното ръководство в енергийната сфера е самобитен налог, който българите заплащат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР