Христо Хинков, здравният министър, когото “Демократична България прати в правителството,

...
Христо Хинков, здравният министър, когото “Демократична България прати в правителството,
Коментари Харесай

Най-болният пост в държавата: На всеки 365 дни се търси нов здравен министър

Христо Хинков, здравният министър, който “Демократична България ” прати в държавното управление, изненадал даже министър-председателя оня ден, обществено обявявайки, че няма да е министър след март.
Така 2 месеца преди ГЕРБ и ПП-ДБ да създадат контрактуваната ротация и да завъртят премиерския пост сред акад. Николай Денков и Мария Габриел, към този момент е ясно, че би трябвало да се търси правоприемник на 70-годишния психиатър, написа „ 24 часа “.
Да си министър на опазването на здравето в България, е един от най-несигурните постове във всяко едно държавно управление.
От 1990 година няма здравен министър, който да е изкарал цялостен 4-годишен мандат. А за 34 години са направени 33 рокади, което демонстрира, че на поста министър се задържа приблизително за година. Петима се пробваха да реформират опазването на здравето по два пъти, в това число и като служебни министри.
Някои устоят по 2-3 месеца, а най-кратко от постоянните се задържа Анна-Мария Борисова – 161 дни, а най-дълго – финансистът Кирил Ананиев – 987 дни.
Когато имаме толкоз бързооборотна промяна, не могат да се вземат стратегически решения. Няма общи европейски политики в опазването на здравето и всяка страна е оставена сама да си прави политиките.
Една промяна се прави най-малко 10 години
Дори един министър да стартира промяна, не може да я довърши. Ако желаеме читава кадрова политика, ни би трябвало 10-годишен небосвод, сподели преди дни депутатът от ПП-ДБ доктор Александър Симидчиев.
“Имам чувството, че нямам политическа поддръжка ”, съобщи предходната седмица Хинков. И по този начин самичък очерта хоризонта на ръководството си – до ротацията, която би трябвало да е на 6 март.
Според него капката, която е преляла чашата, са финансовите инспекции на “Пирогов ”. Той упорства за промяната на мениджъри, “които се потвърждават като неефективни ”. Здравната комисия в Народното събрание обаче отбрани управлението на болничното заведение и даже разкри, че против хора от екипа на министъра текат инспекции. Финансовият министър Асен Василев пък сподели, че в случай че един министър не може да си обезпечи поддръжка за политиката, която организира, е “най-правилно да си подаде оставката, вместо да прави циркове и да блокира страната ”.
Според премиера въпросът със здравния министър демонстрира на какъв брой сериозен напън са подложени министрите от всички страни. Всеки имал доста работа, а и средата, в която би трябвало да извършват задания, не е приветлива. “Често са атакувани, без да има задоволително учредения. Хинков в своята работа има задания, които се забавиха, само че би трябвало да се види има ли справедливи аргументи ”, сбит бе той.
За последните 5 година само Стойчо Кацаров е бил отпред на Министерство на здравеопазването по-кратко от Хинков. Той обаче приключи два мандата като длъжностен министър. По-дълго отпред на ведомството се задържа последният длъжностен министър, още веднъж с помощта на два следващи мандата – Асен Меджидиев.
Средно по 244 дни са управлявали четиримата началници на Министерство на здравеопазването от 12 май 2021 година, когато страната ни влезе в турбуленцията на непрекъснати предварителни парламентарни избори и неспособност за сформиране на кабинет.
В третото държавно управление на Бойко Борисов се слага и върхът за най-дълго задържал се на поста си министър. С цели 5 дни Кирил Ананиев измести от първото място проф. Радослав Гайдарски, който бе част от държавното управление на тройната коалиция. Преди рухването си от власт тогавашният министър председател Сергей Станишев размишления за избора си и по този начин Евгений Желев оглави ведомството.
След рокадата Гайдарски назова уволнението си политическо и разгласи, че не се е разделил със Станишев другарски.
За разлика от него Кирил Ананиев се радваше на доверието на своя министър-председател. Изкара повече от 3 година като здравен министър. Той наследи поста от проф. Николай Петров, който бе длъжностен министър в кабинета на Марин Райков през 2013 година Петров подаде оставка поради обвинявания, че като шеф на ВМА е давал публични поръчки в спор на ползи.
Така министър стана Ананиев, който обаче бе “повишен ” и след 3 години още веднъж се върна финансовото министерство, само че този път като титуляр. “За 10 година сменихте 9 здравни министри и 8 шефове на НЗОК ”, обвиняваше ГЕРБ през 2018 година соцлидерката Корнелия Нинова при следващия несполучлив избор на съмнение за опазване на здравето.
През 2020 година Ананиев сдаде поста на проф. Костадин Ангелов – към оня миг началник на УМБАЛ “Александровска ”. В момента наследникът му оглавява здравната комисия в Народното събрание.
Борисов е министър председателят, извъртял най-вече имена
в търсенето на лекуване в здравната система. Само през първия си мандат прави 3 рокади. Първият му любимец Божидар Нанев сдаде поста след неизгодна договорка с “Тамифлу ”, поради която стигна и до съд. Той бе оневинен, само че министър към този момент бе станала Анна-Мария Борисова. Ендокриноложката бе засипана с иронични забележки, откакто Борисов разгласи, че я е срещнал на кръстовище. Опитът ѝ да накара пациентите да заплащат за всяка лекарска услуга докара до избор на съмнение против кабинета, както и до оставката ѝ.
Третият здравен министър в първия кабинет на Борисов пък бе актуалната кандидатка за парламентарен арбитър и досегашна шефка на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Юристката изкара на поста към година.
Във втория кабинет на ГЕРБ още веднъж имаше скандал с ваксини поради бартерна договорка с Турция. Тогавашният здравен министър Петър Москов даже стана клиент на прокуратурата, само че след това бе оправдан.
Заради изявления на Москов, че Спешна помощ не би трябвало да се отзовава на сигнали в ромските махали, както и поради изчезналите детски ваксини опозицията провежда избор на съмнение, който бе несполучлив. Той обаче остана на поста си до оставката на кабинета, макар че няколко месеца по-рано неговата партия ДСБ напусна държавното управление.
И третият рекордьор – Петър Бояджиев, не приключва мандата си. Той е титуляр 944 дни в кабинета на Иван Костов. На 21 декември 1999 година министър председателят сменя трима вицепремиери и още 7 министри. Официална причина е несправяне със дилемите, импровизирано – гърми скандал за корупция, а Костов е обвинен, че около това разчиства и партийни сметки.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР