Християнсоциалният съюз (ХСС), консервативните баварски партньори на германския канцлер Ангела

...
Християнсоциалният съюз (ХСС), консервативните баварски партньори на германския канцлер Ангела
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Местният вот в Бавария предизвика трус в Берлин

Християнсоциалният съюз (ХСС), консервативните баварски сътрудници на немския канцлер Ангела Меркел, означиха най-лошото си показване на районни избори в провинция Бавария от повече от шест десетилетия, написа английският в. "Гардиън " и предвижда, че този позорен резултат евентуално ще отслаби още повече съдружното държавно управление.

С 37,3 на 100 от гласовете съгласно предварителните резултати ХСС печели под 40 на 100 в Бавария за първи път от 1954 година насам. Антиимиграционната партия "Алтернатива за Германия ", повтори достижението си от националните избори - в миналото считано за невероятно - и ще влезе в националния парламент, печелейки 10,7 на 100 от гласовете, макар че остава на четвърто място зад ХСС, Зелените (със 17,8 на сто) и "Свободните гласоподаватели ", които получиха историческия резултат от 11,6 на 100.

ХСС ръководи провинцията от десетилетия, с помощта на комбинацията от простонародна изразителност, обещания да отбрани родния край и устрема към стопански триумфи, написа "Гардиън ". Драматичният спад на нейната известност съответства с идването на към 1 милион бежанци в Германия през лятото на 2015 година, които минаха през Бавария, предизвиквайки неустановеност и ксенофобия. Ръководството на ХСС направи всичко допустимо да хвърли виновността за възходящото възприятие за неустойчивост върху бежанската политика на Меркел. Освен това партията вкара закон, който изисква в класните стаи и публичните здания да се окачи разпятие и забрани закриващите лицето ислямски дрехи. Сблъсъкът сред Християндемократическия съюз (ХДС) и ХСС поради бежанската рецесия едвам не докара до раздробяване на нестабилното съдружно държавно управление. Но през седмиците преди изборите изследвания демонстрираха, че твърдата позиция на ХСС, раздрусала обединението, е довела до загуба на гласоподаватели, решили да поддържат други партии.

Вместо да се трансферират към антиимигрантската последна десница обаче, множеството гласоподаватели поддържаха демократичните Зелени, които се афишират в поддръжка на бежанците. Политическото земетресение удостовери освен намаляващата известност на държавното управление на Меркел, а и стряскащото намаляване на огромните партии в Европа: тогавашното протестно придвижване в отбрана на околната среда в този момент е втората най-силна партия в Бавария. Ефектът от това ще се усети и в Берлин. Някои към този момент слагат под въпрос дали Меркел ще успее да довърши четвъртия си мандат, отбелязва в. "Ню Йорк таймс ".

Вероятно най-интересният резултат от вчерашните избори е, че антиимигрантските лозунги, призоваващи за завършек на бежанския туризъм и обещания за отбрана на границите, не усилиха доста поддръжката за употребяващите ги консерватори, нито за крайната десница, както се очакваше от месеци. Вместо това най-голяма поддръжка получиха Зелените, съвсем удвоявайки резултата си. Тяхната платформа планува отворени граници, демократични полезности и битка против климатичните промени.

Очевидно баварският електорат е по-диверсифициран спрямо времената, когато в провинцията преобладаваха обществено консервативните гласоподаватели и представителите на селските региони. 40 на 100 от новите поддръжници на Зелените в цяла Германия са предходни поддръжници на дясноцентристките сили, демонстрира изследване на социологическия център "Форза ". В същото време имиграцията стана причина по-националистическата секта измежду консерваторите да трансферира поддръжката си към крайнодясната "Алтернатива за Германия ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР