Християнският празник Петдесетница се отбелязва на осмата неделя след Великден.

...
Християнският празник Петдесетница се отбелязва на осмата неделя след Великден.
Коментари Харесай

Петдесетница е - рожденият ден на Христовата църква

Християнският празник Петдесетница се отбелязва на осмата неделя след Великден.

На Петдесетница се чества рождения ден на Христовата черква. На този ден Господ Иисус Христос основава църквата си на земята посредством изпращането на Светия Дух.

Според библейското поверие, след Възнесението на Иисус Христос на небето в 40-ия ден от Възкресението Му апостолите и други Негови възпитаници дружно със света Дева Мария и дамите, които Го следвали през цялото време, се събирали всеки ден на молитва.

 

Това те правели в една " връхнина ", огромна стая за посетители на горния етаж на една къща, евентуално същата, в която провели и последната вечеря с Учителя преди залавянето и гибелта Му. Там те чакали в молитва обещанието на Спасителя Христос: да се всели в тях Светият Дух и да тръгнат на проповед, да популяризират Неговото обучение измежду всички нации.

През тези дни на очакване те избрали Матия на мястото на Юда Искариот, изнемощял поради измяната, и той бил присъединен към единадесетте.

 

А сутринта на 50-ия ден от Възкресението, който съвпадал с юдейския празник Петдесетница, в йерусалимската връхнина всички тези към 120 души още веднъж в единодушие били събрани на молитва. Изведнъж се чул звук от небето, като че ли от мощен вятър, и над събралите се за молитва се явили огнени езици. Всички се изпълнили с Дух Свети и почнали да приказват на други езици, съгласно както Духът им давал да изговарят.

А в Йерусалим за празника били пристигнали юдеи от всякакви страни и се смаяли, тъй като всеки ги слушал да приказват на неговия език. Тогава апостолите, изпълнени със Светия Дух, почнали да проповядват.

 

Свети деятел Петър произнесъл пламенна проповед и призовал слушателите си: " Покайте се и всеки да се кръсти в името на Иисус Христос за амнистия на греховете. И ще приемете дара на Светия Дух ".

Словата му проникнали надълбоко в сърцата на слушателите, след тази проповед повярвали и се кръстили три хиляди души. На този ден с благодатта на Светия Дух Църквата се родила като общественост от вярващи в Христос.

Затова Петдесетница се назовава рожден ден на Църквата. Като знак на огнените езици, през днешния ден в храма се раздават орехови листа.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР