Християните празнуват днес Благовещение, денят, в който Архангел Гавраил съобщил

...
Християните празнуват днес Благовещение, денят, в който Архангел Гавраил съобщил
Коментари Харесай

Благовещение е! Днес почитаме майките

Християните честват през днешния ден Благовещение, денят, в който Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария богатствата новина, че ще роди Спасителя. На този ден се почитат майките, чиято закрилница е Св. Богородица.

Имен ден честват Благовест, Благой, Благо и женските разновидности на имената. 

На този ден на трапезата наложително се поставя риба и нещо " зелено " - салата, спанак, лапад, коприва. Според националните вярвания " благият ден " е предназначен за лечение на заболявания и вълшебства за обич. На Благовещение отровите губят силите си. 

У нас празникът се назовава още Благовец. Според поверието през днешния ден дохвърчат кукувиците и лястовиците, които носят богатствата новина, че зимата си е отишла. Никой не би трябвало да излиза от вкъщи си гладен и без пари, та, в случай че го закука кукувицата, да бъде през цялата година утолен и богат.

Смята се, че на този ден раните заздравяват по-бързо, по тази причина на Благовец се пробиват ушите на девойките за обици, а стопаните дамгосват стадата си. Вярва се, че, в случай че на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят доста сладки плодове.

Поверията описват още, че на Благовец излизат самодивите, а змиите и гущерите изпълзяват от дупките. За да бъдат прогонени злите сили, на доста места в дворовете палят огньове и поставят естествена тор край оградата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР