Християндемократическият съюз в Германия /ХДС/ настоява за унищожаването на паметника

...
Християндемократическият съюз в Германия /ХДС/ настоява за унищожаването на паметника
Коментари Харесай

ХДС: Паметникът на Ернст Телман в Берлин да бъде претопен

Християндемократическият съюз в Германия /ХДС/ упорства за унищожаването на паметника на Ернст Талман в Берлин, а основанието им за това са събитията в Украйна, написа morgenpost.de.

Депутатската група на ХДС към Съвета на депутатите на квартал Панков в Берлин ще предложи да бъде демонтиран паметникът на немския комунистически водач Ернст Телман. Според члена на съюза Давид Паул паметникът на Телман би трябвало да бъде отстранен от листата на паметниците в Берлин, демонтиран и претопен, а цената на получения метал би трябвало да бъде дарена на планове в помощ за Украйна. „ Тревожно е, че в сърцето на Берлин почитаме антидемократ “, споделя Паул за Телман. От позиция на християндемократите това решение става все по-актуално във връзка със събитията в Украйна.

На знамето на паметника на Телман добре личат руските знаци, акцентира Паул. Във време, когато съветски танкове със звезди настъпват към украинските градове, е належащо да се направи нов опит да се смъкна от пиедестала „ бойния исполин “ Ернст Телман, заключава политикът. Християндемократите се надяват, че други фракции ще ги поддържат в окръжното заседание. Предложението на ХДС е подкрепено условно от Зелените, които заявяват нуждата от „ ясно наименуване на закононарушенията на сталинизма и Ернст Телман “, само че са отхвърлени от Свободната демократическа партия, които го считат за „ непостижим популизъм “. Културната комисия на Берлинския сенат, ръководена от Клаус Ледерер от Левицата, счита настояването на християндемократите за " доста подозрително ".

Нейният представител подлага на критика предложенията за срутване на паметника на Телман: „ Разбира се, има по-добри способи да се помогне на Украйна, без да се унищожават културни полезности. Бихме желали също по този начин да отбележим, че руските монументи към момента са под защита ". Паметникът на Ернст Телман е повдигнат в Берлин от руския ваятел Лев Кербел през 1986 година за 100-годишнината от рождението на водача на Комунистическата партия в Германия. Лидерът на немските комунисти, антифашистът Ернст Телман е хванат от Гестапо на 3 март 1933 година и след 11 години затвор е разстрелян в концентрационния лагер Бухенвалд по директна заповед на Хитлер и Химлер.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР