Хранителните стоки в света са поевтинели през февруари, слагайки край

...
Хранителните стоки в света са поевтинели през февруари, слагайки край
Коментари Харесай

Храните поевтиняват заради коронавируса

Хранителните артикули в света са поевтинели през февруари, поставяйки завършек на повишаването през предходните четири месеца, защото разпространяването на ковид води до ограничение на търсенето на някои артикули, заяви в четвъртък организацията за храните на Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации, който мери месечните промени в цените на кошница от артикули, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни артикули, месо и захар, се намали през февруари с 1,0% по отношение на януари до 180,5 пункта.

FAO също по този начин леко усили прогнозата си за производството на зърнени култури, очаквайки годишна продукция на обща стойност към 2,719 милиарда тона през 2019 година, спрямо предишна прогноза от 2,715 милиарда тона, което е с към 2,3% повече, в сравнение с през 2018 година

Индексът на цените на растителните масла се намали през февруари с 10,3% по отношение на предходния месец, воден от спад в цените на палмовото масло, до момента в който показателят на цените на зърнените култури се намали с 0,9%, като интернационалните цени на всички съществени зърнени култури, като се изключи ориза, също бележат понижения.

FAO съобщи, че разпространяването на ковид по света способства за спада на ценовия показател на фона на опасенията, че вирусната зараза ще провокира световно икономическо и закъснение на потреблението.

Коронавирусът също по този начин удари ценовия показател на месото, който се намали в границите на февруари с 2% предвид на падащия импорт в Китай, епицентъра на епидемията, който към този момент докара до заразяването на минимум 95 300 души в международен мащаб и аргументи гибелта на повече от 3200 души.

Индексът на цените на млечните артикули обаче се увеличи през февруари с 4,6%, тласнат нагоре от покачване на цените на сиренето предвид на стягането на експортните доставки от Нова Зеландия и Австралия.

Въпреки това котировките за мляко на прахуляк паднаха заради понижаване на покупките от страна на Китай, най-големият вносител в света, предвид на закъснение при обработката на товари в китайските пристанища, наранени от разпространяването на ковид, съобщи FAO.

За разлика от това показателят на цените на захарта се увеличи с 4,5% през февруари, доближи най-високото си равнище от май 2017 година насам, най-много вследствие на вероятности за по-ниско произвеждане в Индия и продължителната суша в Тайланд - две съществени страни производителки на захар.

FAO също по този начин показа нова прогноза за международното произвеждане на зърнени култури, като съобщи, че световните пазари на зърнени култури се чака да останат добре снабдени, покривайки задоволително растежа на потреблението.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР