Храните са поскъпнали с минимум 31 на сто през последната

...
Храните са поскъпнали с минимум 31 на сто през последната
Коментари Харесай

Извън статистиката: Колко е реалното поскъпване на храните ТАБЛИЦА

Храните са поскъпнали с най-малко 31 на 100 през последната година. Това демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ), които регистрират придвижването на цени на главните хранителни артикули на едро на тържища и борси, оповестява " Труд ".

През март показателят на тържищните цени, който отразява това повишаване или поевтиняване на продуктите, се е нараснал с 31 на 100 в съпоставяне със цената си преди година. Това действително значи, че потребителската ни кошница е поскъпнала с най-малко толкоз.

Спрямо 2005 година, когато показателят е въведен, цената му е към този момент двойна - т.е. главните храни са нараснали цената си двойно за целия този интервал от 17 години, като огромна част от повишаването е осъществено точно през последната година.



Лошата вест е, че действително повишаването, което се усеща от джобовете и банковите ни сметки, е още по-голямо, защото всички тези артикули се продават с надценка, а поради поскъпналите горива и електрическа енергия, нужни за превоза и съхранението на продуктите, тя е и по-висока.

Така, съгласно данните на ДКСБТ, краставиците се продават на едро по 4,18 лв. за кг, само че дребни търговци в квартални магазини бяха безапелационни, че те самите не могат да ги купят по-евтино от 5-5,50 лв. за кг. Така за крайните консуматори цената им е към 6 лв. за кг. Същото съгласно търговците се отнася и за всички останали артикули от главните храни, следени от ДКСБТ.

Още повече, че показателят приравнява разликите в цената на продуктите в другите области на страната, а те са огромни, като един и същи хранителен артикул може да се предлага два пъти по-скъпо в избран район в съпоставяне със същия в различен регион от страната.

Въпреки всички тези условности е ясно, че разноските ни за храна порастват, освен това стремглаво през последната година. И поради данните от Националния статистически институт, че към една трета от приходите ни отиват за храна, това съществено утежнява бюджетите на семействата.

През последната година на едро цената на олиото, доматите и краставиците се е нараснала съвсем двойно. Олиото към този момент е с 2 лв. по-скъпо за литър и се продава на едро приблизително за 4,68 лева./л, доматите с 1,37 лв. за кг до 3,25 лева./кг, а краставиците с 1,51 лв. до 4,18 лв. за кг. 

За последните 12 месеца кашкавалът вид “Витоша ” е нараснал цената си с 3 лв. за кг до 14,09 лева./кг. Поскъпват още брашно, сирене, пилешко месо, картофи, зеле, моркови, яйца и съвсем всички останали съществени хранителни артикули.

Цената на кравето сирене на тържищата и пазарите в област Кърджали доближи до 14 лв. за кг на едро, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ). При това минималната цена, на която се предлага на едро продуктът, е съвсем същата – 13,50 лв. за кг при приблизително 8,70 лева./кг в страната. Цената на кашкавалът вид „ Витоша “ в региона се предлага при безусловно същата минимална и оптималната цена на едро. 

Най-изгодно краве сирене на едро можете да закупите на тържищата и борсите в София – против 5,50 лв. за кг, а кашкавал в област Силистра, където един кг от млечния артикул на едро коства 11 лв.. 

Най-евтино се предлага смесената кайма от телешко и свинско в област Бургас – против 4,20 лева./кг. В област Враца цената на същия артикул доближава 8,20 лв. за кг на едро. 

Най-евтино кокоши яйца могат да се намерят в област Силистра – против 19 стотинки за брой, до момента в който в област Враца цената им доближава до 28 стотинки за брой.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР