Храната продължава да поскъпва осезаемо на фона на политическите обещания

...
Храната продължава да поскъпва осезаемо на фона на политическите обещания
Коментари Харесай

Драстично поскъпване и при месото и млякото

Храната продължава да нараства осезаемо на фона на политическите обещания за преодоляване на инфлацията. 35 лв. за кг кашкавал и 25 лева за сирене - това са цените в множеството от веригите магазини.

Маслото, киселото и прясното мляко също нарастнаха очевидно. Според данните на Комисията по стоковите тържища и борси повишаването при всички тези храни в границите на година е от 37 до 60%.

Каква е повода и при кои условия може да се стигне до поевтиняване

Почти 20 години Петър Найденов и жена му се занимават с отглеждане на животни. В момента във фермата им има над 700 овце и агнета. Имат опит, познават тънкостите на този поминък, само че все пак проблемите са доста. Основният - ниската изкупна цена.

„ Казвам, че подвластен от тях. Колко е спекулата, те се събират на високо равнище, вземат решение, че това ще е цената и по този начин вършат. Ние като го издоим това мляко и да го хвърляме, какъв брой дни ще го изхвърляме. Да го съхраним, няколко дни можем да го съхраним. Трябва да го предаваме, тъй като на нас са ни нужни и средства, каквото и да е ", изясни фермерът Петър Найденов.

„ Голяма надценка отива в търговците на дребно. Може би там би трябвало да се търси къде е казуса, дали има подобен, или всичко е един авансово основан механизъм за да се поддържа една изкуствено висока цена ", счита ръководителят на НОКА Симеон Караколев.

Въпреки това Петър и жена му са доста удовлетворени - въпреки и на двайсетата година и до тях са стигнали европейски пари.

„ Участвахме по размер 4.1 преди към 2 години. Отварям скоба и забележка, което е доста постепенно, доста мудно се случват нещата, писмено. Надявам се да се оправим. Правим хранителна лента, оборудваме доилна зала, кошарите са в ремонт и се надяваме до края на годината да може да сме както би трябвало, да посрещнем агневата акция в естествени условия ", описа Найденов.

„ Българските животновъди, по-специално дребните и междинните, са доста обратно, т.е. те безусловно са в едно осведомително затъмнение. Голяма част от европейските средства не доближават до тези стопанства, което приказва, че вложенията, по-скоро механизацията и автоматизацията в тези стопанства е на едно примитивно равнище към момента ", сподели още Караколев.

Въпреки това, ръководителят на Националната браншова асоциация споделя, че точно държавната помощ сега оказва помощ за задържането на цените в комерсиалната мрежа.

„ Тази година страната изпреварва в подпомагането европейските средства. Ако не са тези доплащания и работи отглеждането на животни напълно на пазарен механизъм, сега един кг сирене щеше да коства към 50 лв.. Аз не виждам кой производител би се радвал на една цена от 50 лева, която няма кой да я купи. Държавата би трябвало да продължи, даже да усили тази поддръжка ", съобщи той.

Сериозен проблем и за потребителите, само че и за производителите се оказват имитиращите артикули на пазара.

„ Това за мен е един паразитен артикул, който сега залъгва бедния консуматор, че като ви купува по-евтино в кавички, това не е сирене, той ще се усеща съпричастен към стопанската система на страната. В една пазарна стопанска система, кой е по-голям - 4 предприятия с техните 50 служащия или 400 000 заети в производството на мляко, млечни първични материали, а това се вижда към този момент и в месото ", добави ръководителят на НОКА.

Фермерите споделят, че и изискванията в този отрасъл, и цените в магазина ще са по-добри, в случай че страната реши да употребява всичките си законови механизми за надзор и регулация.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР