Храната е споделяне. Тя ни социализира, събира, тя е необходимост,

...
Храната е споделяне. Тя ни социализира, събира, тя е необходимост,
Коментари Харесай

Каузата Mate Kitchen: Как да променим отношението си към храната

Храната е шерване. Тя ни социализира, събира, тя е нужда, комфорт, само че е и разкош. Въпреки, че много от нас са го не запомнили.

105 кг храна изхвърля всеки българин на година. За цялата страна това са 700 хиляди тона храна. 1/3 или към 233 хиляди тона от тази храна е годна за консумация.

Снимка: iStock

Ако приемем, че една междинна порция храна, задоволителна да нахрани възрастен човек, е към 300 гр, това значи, че се изхвърлят повече от 230 милиона порции – храна задоволителна да изхрани 210 хиляди души за цяла година.

Снимка: iStock

Същевременно у нас 1 550 800 българи живеят под прага на бедността.

И освен това – изследванията демонстрират, че 8% от световното стопляне се дължи на производството на храни. За производството на всеки 1 кг храна се отделят 4,5 кг въглероден диоксид.

Снимка: iStock

Не си даваме сметка, че с изхвърлената половин неизядена порция може безусловно да спасим живот.

Да спасим от апетит, да спрем да изхвърляме и да променим отношението си към храната, се заемат да ни убедят група другари. И основават Фондацията Mate Kitchen.

Николета Абрашева приключва „ Публични връзки в сигурността и отбраната” във Военната академия " Г.С. Раковски ". На 27 години става един от най-младите доктори на науките в България, а научната й дисертация е на тематика политически науки и връзки.

Снимка: iStock

Преди съвсем 5 години стартира работа в информационна организация, а тази есен с част от екипа основават фондация Mate Kitchen, която цели да се бори с безразборното разхищаване на храна.

В офиса ценят Николета Абрашева поради непоколебимия ѝ темперамент и хъс за реализиране на невъзможни резултати.

Работила е с доста огромни корпоративни клиенти, само че споделя че в Mate Kitchen е намерила това, което всеки от нас непрестанно търси – смисъла.

Вижте във видеото какво описа за идеята Николета Абрашева!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР