Хотелиерка се грижи сама за 200 жени и деца, бягащи

...
Хотелиерка се грижи сама за 200 жени и деца, бягащи
Коментари Харесай

Как Слави дари бус с храна за бежанците

Хотелиерка се грижи сама за 200 дами и деца, бягащи от войната Лидерът на Има Такъв Народ закара бус с храни и облекла на украинци в Свети Влас
 

Слави Трифонов направи доблестен жест като закара бус с храни и облекла за 200 украински бежанци.

Лидерът на " ИТН " оказа помощ вместо страната на жена, която сама се грижи за майки с деца и възрастни хора, бягащи от войната в Украйна. Това научи " Стандарт " от свои читатели, впечателни от постъпката на Трифонов, както и тази на Елена Андонова от Свети Влас.

Миналата седмица тя настани в своя хотел " Роял Палм " 120 дами и деца, бягащи от войната в Украйна и се пое грижа за прехраната им със лични средства.

След това обаче продължиха да идват и други бежанци, за които Елена се наложи да отвори и двата си хотела в " Слънчев Бряг ". Досега към този момент е осигурила покрив за над 200 души, като повече от половината са деца.

" Вече отворих и хотелите си в " Слънчев бряг ", защото част от хората, които са в " Роял Палм ", имат  родственици, които също не престават да идват. Аз не мога да събера всички тези хора в един хотел ", разкза тя пред " Стандарт ".

Признава, че към този момент потенциалът на хотелите й е напълнен на 85% и може да одобри още най-вече пет фамилии. За издръжката на бежанците тя към момента не получила помощ от страната, само че има вяра, че скоро това ще се случи. Дотогава обезпечава прехраната им със лични средства, само че и нейните благоприятни условия също са лимитирани. " Предоставям закуска, обяд и вечеря, само че те имат и други потребности, които аз към този момент не мога да задоволя ", споделя тя. Затова разчита и на дарения, а всяка помощ под формата на облекла, лекарства, хранителни артикули или лакомства за децата е добре пристигнала.

Анонимно подаяние

Елена отхвърли да удостовери за получената помощ от Слави Трифонов. Казва обаче, че при нея са пристигнали две огромни дарения.

Едното е от бургаската организация " Верният аставник ", които са донесли дарове за всички деца в хотелите и два буса хранителни артикули. Другото е анонимно и съставлява цялостен бус с храни, облекла и одеяла за бежанците. Навярно точно то е пратено от Слави Трифонов, който обаче не е желал да го разгласява.

Други хотели последваха образеца

" Хората не престават да прииждат. По данни от мои близки в Украйна броят на бежанците ще пораства и даже до седмица се чака още повече хора да влязат в България ", показва Елена.

По думите й много други хотели също се приготвят се да отварят порти или към този момент са отворени. " Виждам, че и други сътрудници настаниха хора, което до известна степен ме успокоява. Защото аз бях една от първите и изобщо не знаех какво ще се случи. Но се надявам, имам вяра, че страната ще ни поддържа ", споделя тя.

Регистрира ги един по един

" Моята най-важна задача сега е да записвам всички тези украински жители през системата. След като ги записвам към този момент учаквам да се построи в РПУ Несебър специфичен пункт, където още веднъж със заявление да се придобие статут и към този момент всичко да бъде канализирано и да се случават нещата, както би трябвало ", изяснява Елена.

Тя доста разчита на построяването на въпросния пункт в районното в Несебър, където да закара бежанците и да ги записва един по един. Защото в противоположен случай би трябвало да кара всички до миграционната работа в Бургас, с цел да вземат статут. " Те нямат коли, при мен идват с рейсове, тъй като са извънредно нуждаещи се небогати хора ", изяснява Елена.

Надява се на помощ от април

Тя се надява откакто завърши процесът по регистрация на бежанците, от 1 април да получи и обещаната помощ от страната от 40 лв. на настанен човек. Според обявеното от държавното управление тя би трябвало да е за интервала от 24-и февруари до 31-и март. Елена счита, че с вярна калкулация и план тази сума ще стигне за покриване на потребностите на бежанците.

" Вярвам, че ще се получат нещата, разбирам, че обстановката е нова, обвързвана е с доста въпроси. Ясно е, че не може да се реагира скорострелно, аз също имам самообладание, изчаквам, макар че не знам бъдещето какво ще е, дали ще получа тази помощ ", споделя дамата. Ако не получи поддръжка от страната ще продължи да разчита на всеки, който има предпочитание да помогне.

Елена Андонова е направила изследване измежду настанените в хотелите и украински жители и 80% от тях декларират, че желаят да се приберат незабавно след преустановяване на военните дейности.

Около на 20 100 обаче имат предпочитание да останат да работят в България като има въможност да намерят прехранване в туризма.

" Аз даже съм приготвила позиции - работни места за към 30 дами. Те желаят да останат, желаят да работят, а аз нуждая се от работна ръка. Така че ще ги наемам в моите хотели като камериерки, помощник-готвачи. Имам по какъв начин да ги входирам в процеса на работа и да им давам заплата за осъществения труд. Смея да кажа, че те са млади дами, работни. Това са културни, възпитани дами ", разяснява Елена пред " Стандарт ". По думите й даже има концепция по какъв начин да се направи организация две майки да се грижат за децата, до момента в който останалите работят. Тя даже е разговаряла със свои познати други хотелиери и притежатели на компании, които също имат подготвеност да назначат на работа хора от Украйна. Има по какъв начин да си бъдем потребни, уверена е Елена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР