Хотелиери във Варна, които посрещаха бежанци, казват, че вече са

...
Хотелиери във Варна, които посрещаха бежанци, казват, че вече са
Коментари Харесай

Абсурд! Бежанци остават без подслон заради липса на държавна помощ

Хотелиери във Варна, които посрещаха бежанци, споделят, че към този момент са принудени да ги молят да изоставен хотелите. Причината - нямат средства за образуване на настаняването им, а страната още не е поела даже част от издръжката, заяви Нова тв. 

По думите на притежателя на хотел Атанас Георгиев, страната не е покрила никакви разноски. " На границата на банкрута съм, евентуално съм и банкрутирал, сметките ми ще са към 30-40 000 лв. ", разкрива той.

Мария Смирнова идва от Одеса още при първите гърмежи. Тя няма къде да отиде. От фондация " Благотворителен фонд Европа " приканват страната да поеме разноските поради високите цени на тока и газа. В Двореца на културата и спорта е образуван спешен център, към който бежанците могат да се обръщат. Очаква се в него да бъдат настанени още към 500 индивида.

Зам.-председателят  на Българската хотелиерски и ресторантьорска асоциация (БХРА) Бранимир Миланов показва, че в региона на Бургас бежанците са към 200 души, а край Варна са 300 души. " Те са най-вече майки с дребни деца и възрастни хора, хора без средства и облекла. След 2 години пандемия хотелите няма от кое място да акумулират персонални средства. Можем да предоставим над 10 000 кревати и превоз, само че би трябвало да има финансова помощ от страната ", посочи той.

По думите му належащо е да се покрият само разходите на бежанците поради високите цени на тока и хранителните артикули. От страната е обещан Координационен център, само че той към момента не е проработил. Според него държавната помощ с изключение на да разреши на бежанците да останат в хотелите, ще оказват помощ на самите хотели да запазят личния състав си. А по декларираната от държавното управление стратегия за подкрепяне на туризма в размер на 2 милиарда лв., по която се кандидатства до март, не са получени средства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР