Хотелиери, приютили бежанци у нас, се оплакват, че вече нямат

...
Хотелиери, приютили бежанци у нас, се оплакват, че вече нямат
Коментари Харесай

Заради опашките: Регистрират украински бежанци за временна закрила директно от хотелите

Хотелиери, приютили бежанци у нас, се оплакват, че към този момент нямат средства, с които да устоят украинските жители. Обещаната помощ от страната към момента не е изплатена, а едно от най-важните условия за нея е украинските жители да имат статут за краткотрайна протекция. Напливът от искащи да я получат обаче бави процеса, а срокът е до 15 април. За това в Слънчев бряг започнаха да записват непосредствено в хотелите.

В един от хотелите в Слънчев бряг има настанени над 1600 украинци. Вика от Одеса предходната седмица се е редила на опашките пред полицията в курорта, с цел да получи краткотрайна протекция, само че безрезултатно - поради многото искащи.

" Разбрах, че тук в хотела регистрацията се случва доста бързо, могат да се вземат документи безусловно за час. Много съм удовлетворена. Със сина ми и двамата взехме документи и в този момент ще можем да живеем по-спокойно ", описа Вика Хромченка.

От хотела са създали организация, тъй че да не се образуват опашки. Обаждат се на украинците по стаите, с цел да слязат за регистрация.

" От двата дни, в които са тук мобилните екипи, към този момент са регистрирани може би към 400 души, като допреди тяхната поява на място общо бяха регистрирани в полицията 600 от началото на процеса на регистрация ", споделя Ивелина Маринова, асистент-мениджър в хотел.

Бързото приемане на статута за краткотрайна протекция е от голяма важност и за хотелиерите, които чакат за всеки регистриран емигрант държавна помощ от 40 лв..

" Тъй като към момента не сме получили дефинитивни сметки за електричество и за газ, не можем да определим какъв брой коства една такава нощувка, само че при всички случаи помощта, която чакаме от страната надали би могла да покрие тази стойност ", изясни Христо Караилиев, управител на хотел в Слънчев бряг.

А хотелиери от курорта „ Св. Св. Константин и Елена " към този момент нямат средства, с които да устоят приютените бежанци, защото помощта от страната към момента не е пристигнала.

" Като приказваме за доставчиците, които не желаят отсрочено заплащане, по този начин е и с енергоносителите токът и водата, които би трябвало да платим до 10-о число. Персоналът настрана и на него е належащо да бъде обезпечена заплатата ", сподели Филчо Ставрев, притежател на хотел в " Св. Св. Константин и Елена ".

Към момента над 130 хотела с бежанци са подали заявки за финансова помощ.

" Над 6 млн. лв. би трябвало да се платят. Като чакаме идващите до 10 дни да бъдат изплатени тези суми ", уточни Илин Димитров, ръководител на Комисията по туризъм в Народно събрание.

Хотелиери упорстват помощта да се дава на части - най-малко два пъти месечно, само че съгласно ръководител на Комисията по туризъм, това ще затрудни отрасловото министерството.

Автор: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР