Хорст Зеехофер, бъдещият министър на вътрешните работи и отечеството Прослава

...
Хорст Зеехофер, бъдещият министър на вътрешните работи и отечеството Прослава
Коментари Харесай

Полемика около новото министерство на отечеството в Германия


Хорст Зеехофер, бъдещият министър на вътрешните работи и " отечеството "

Прослава на ледерхозен (традиционните немски кожени панталони) или на дриндъл (традиционната баварска носия)? В Германия провокира дискусия основаването на министерство на хаймата - разбиране, визиращо по едно и също време родината и земеделските региони, завладяни нелегално по време на нацизма.

Една любопитна оригиналност в съдружното държавно управление на социалдемократите и консерваторите, което публично стартира работа в сряда, е основаването на суперминистерство на вътрешните работи и " отечеството ".

Начело на него е Хорст Зеехофер, ръководител на доста консервативния Християнсоциален съюз, съдружник на християндемократите на Ангела Меркел.

Инициативата бе на дребната баварска партия, застрашена на своя територия от подема на крайнодясната " Алтернатива за Германия " в навечерието на районните избори през октомври.

" Това е единствено една отстъпка пред " Алтернатива за Германия ", споделя с сериозен звук съпредседателят на немските Зелени Роберт Хабек. " Абсурдно е да се мисли, че може да се понижат страховете на гласоподавателите от тази партия ", добавя той.

Безпокойство се заражда също и в най-голямата общественост на имигранти в Германия - турската. " Страхуваме се, че концепцията за това министерство предизвиква разделянето и изключването вместо единството и възприятието за принадлежност ", споделя ръководителят на турската общественост Гьокай Софуоглу, припомняйки, че думата " хаймат " е била инструментализирана от нацистите в тяхната расова теория " за земята и кръвта ".

" Хаймат " е разбиране, което е обвързвано и с страстите, и с идентичността. Трудно преводимо, то съчетава понятия като родно място, страна на генезис, земя и в по-общ проект мястото, на което човек се усеща като вкъщи си.

Понятието носи доста " недодялан " темперамент, обратно на " националната еднаквост ", издигната в сан на министерство във Франция в интервала 2007-2009 година и илюстрираща " една цялостна визия за нацията ", споделя Софи Шьонбергер, учител по право в университета в Констанц.

С понятието " Хаймат " е обвързвано и кинематографичен жанр на мода през 50-те години на предишния век, в който сюжетът на филмите е любовна история на фона на пасторални подиуми.

Междувременно Германия стана мултикултурна след идването на Запад през 60-те години на непознати служащи, на първо място турци. А през 2015 година Германия приема милиони бежанци, идващи от Сирия и Афганистан.

Понятието " хаймат " не е отпратка единствено към " дриндъл или към ледерхозен " - тези обичайни баварски или австрийски одежди ", споделя Хорст Зеехофер.

Според него става дума да се помогне за развиването на бедните общини, страдащи от застаряване на популацията - зони, ситуирани главно в някогашната комунистическа Източна Германия, където " Алтернатива за Германия " означи най-хубави резултати на изборите.

" Хората имат правото да допускат, че става дума за опит да се привлекат гласоподавателите на твърдата десница ", споделя обаче Шьонбергер.

Решението за основаване на сходно министерство в действителност се вписва в " консервативната гражданска война ", поискана от Християнсоциалния съюз. Семейство, " християнски корени " и родно място, както и " културна непоклатимост " - това са основните думи на тази гражданска война, споделя един от нейните водачи Александер Добринт.

Тези желания са споделят и от доста хора в десноцентристката партия на Ангела Меркел Християндемократически съюз. Центристката линия на канцлерката, която е на власт от 12 години, и нейната дълго време великодушна миграционна политика, са считани от твърдото крило на нейното придвижване като повода за пробива на крайната десница.

Има подозрения обаче какви ще са в действителност пълномощията на това ново министерство.

" Това е вятър работа ", споделя Софи Шьонбергер. Понятно е, когато сходно министерство съществува на районно равнище - като в Бавария и Северен Рейн-Вестфалия - само че " на национално равнище, не може нищо да се направи ", тъй като в немската федерална система общините и провинциите дават отговор за вложенията на своята територия, добавя тя.

" За да спрат подема на десните популисти, политическите представители би трябвало още веднъж да се борят, с цел да могат хората да върнат контрола върху живота си и възприятието си на принадлежност към една общественост ", споделя Макс Заксер от фондация " Фридрих Еберт ", която е близка до социалдемократите.

Но това изисква съгласно него световен размисъл, включващ обществените, просветителните, финансовите или културните политики.

Защото да ловуваш на терена на популистите, както наподобява, не дава резултат. Въпреки офанзивата си предходната година преди изборите за поощряване на една типично немска " референтна просвета " поради мигрантския поток, Християндемократическият съюз реализира най-лошите си изборни резултати.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР