Хората все още не познават достатъчно добре своите основни права

...
Хората все още не познават достатъчно добре своите основни права
Коментари Харесай

Полезни съвети от експерт в началото на новия туристически сезон

Хората към момента не познават задоволително добре своите съществени права на консуматори като това да предявят претенция за дефектна стока или по какъв начин да върнат онлайн покупка, когато не им е харесала. Това сподели пред телевизия " Видеосат “ създаделят на онлайн плтаформата " Ние, потребителите “ Габриела Руменова.

Те се затрудняват да се ориентират в това по какъв начин да оформят недоволството си, към кого да го насочат, какви са периодите и нужните документи, какви са вероятните решения на казуса и така нататък Въпреки че електронната търговия притегля от ден на ден консуматори, хората не са наясно с правата си и при тези покупко-продажби.

" Отделен е въпросът, че има доста онлайн търговци, които по всевъзможен метод пробват да препятстват даденото със закон право на потребителя да се откаже от покупка през интернет в 14-дневен период или да го съкратят непозволено “, акцентира Руменова и уточни, че неотдавна почитател на платформата се е обърнал за помощ във връзка на подобен проблем, който е бил очевиден. Понякога се продават и подправени артикули, които имитират международни марки, само че потребителите не ги разпознават, тъй като цените са близки до тези на оригиналите, обаче търговецъ предлага големи понижения от порядъка на 80-90% и това притегля клиентите.

Дни преди настъпването на астрономическото лято и при започване на новия туристически сезон специалистът предложи да ревизираме в регистрите на Министерство на туризма хотелите и къщите за посетители за типа и категоризацията им преди да резервираме. " Това ще ни даде визия за размера и качеството на услугите, които бихме могли да получим в тях, както и да проверим коректността на офертата на хотелиера “, разясни Руменова. Тя напомни, че преди време хотели записали името на обекта дружно с избран брой звезди, които обаче били повече от притежаваните по уверение за категоризация, само че самото изписване заблуждавало туристите за степента на категоризация.

В козметични и масажни студия, фризьорски салони и други сходни би трябвало да има ценоразписи на предоставяните услуги, само че най-важното е чиновниците да имат нужната подготовка, с цел да се обезпечат качеството и сигурността. Част от тези услуги са занаятчийски и потребителите могат да ревизират за имената на експертите в Регистъра на занаятчиите. На последващо място би трябвало изискат инструкции – какво съставлява процедурата, има ли противопоказания изключително при хора с алергии или други здравословни проблеми, да ги съблюдават прецизно. " Имаше случай с дама, която след епилация се беше изложила на слънце и това довело до съществени кожни проблеми “, даде образец специалистът.

" Една от значимите ни задания е да помогнем на хората да се научат каква информация да търсят преди да закупят стока или услуга. Потребителят е мощен преди да даде парите си, когато той взема решение какво ще се случва. Когато търговецът е водещ, договарянията към този момент са по-трудни за другата страна. “, описа още тя.

Габриела Руменова прикани феновете да последват страницата Ние, потребителите в обществената мрежа и уточни, че нейната главно цел е да се разпространяват и коментират правата на потребителите, както и да бъдат насърчавани хората да ги отстояват. Проектът е напълно некомерсиален, основан е за взаимопомощ при потребителски проблеми, като се дават съвещания, поддръжка при правене на тъжби до търговци и виновните институции и се насочат предизвестия за настоящите проблеми на пазара.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР