Хората в Средец са против изграждането на фотоволтаици край четири

...
Хората в Средец са против изграждането на фотоволтаици край четири
Коментари Харесай

Няколко села протестират срещу изграждането на фотоволтаици в община Средец

Хората в Средец са срещу построяването на фотоволтаици край четири села в общината. Проектът планува да един от най-големите в България – ще се простира на близо 8 300 декара. Това обаче провокира съществено неодобрение измежду локалните поданици и земеделците и те през днешния ден излязоха на митинг.

Стефан Пенов от 15 година се занимава с отглеждане на животни в село Дюлево край Средец. Има към 45 крави. Завръща се със фамилията си от Германия, където учил земеделие. Новината, че към пасищата на животните му може да се появят фотоволтаици, мощно го тормози.

" Все отново това са общински пасища, по закон би трябвало да се употребяват от хората, които имат регистрирани животновъдни обекти в землището на селото. Не можем да се развиваме, вместо да вървим напред, ще вървим обратно. Най-вероятно ще приключим към този момент дефинитивно с специалностите си, с поминъка си ".



До решението за фотовотлаичен парк се стига след последното съвещание на предходния общински съвет на Средец, който взема решение да го разреши. И защото парцелите са обработваеми ниви и пасища е взето решение да се промени техния статут. Но съгласно локалните хора, без да се допитата до тях, което е наложително.

" Имаше не публично разискване, а единствено известие, че ще дойдат на другия ден единствено да беседват със селото, само че това стана в 16:00 ч. следобяд на единия ден за идващия ден. И аз в 10:00 ч. нямаше по какъв начин да провеждам доста хора, в действителност да създадем едно публично разискване ", сподели Иван Иванов, кмет на с. Дюлево.

За това и регионалният шеф е подхванал ограничения, като е обжалвал решението на общинския съвет в Средец.

" Част от парцелите, които в действителност се оказаха и частни, т.е. 7% от парцелите им се трансформира предназначението, без аз да съм сигурен, че изобщо притежателите на тези парцели знаят за това и са съгласни ", изясни Пламен Янев, регионален шеф на Бургас.

" В региона на възможния фотоволтаичен парк има няколко хиляди кошера. Пчеларите също са срещу построяването му ".



За това митингът през днешния ден, преди старта на делото за решението на общинския съвет, стартира с слагането на празен печелен кошер.

" Защото ще бъдат унищожени хиляди пчелни фамилии. Има доста печелени към селото, където това ще им е главната паша. Ако се насадят тези 8000 декара, не с някаква просвета, която печелите да събират, тези хора с тези пчелини би трябвало да се изнесат ", сподели Младен Михов, пчелар.

" Ние нямаме срещу зелената сила, само че тя би трябвало да бъде в лимитирани мащаби, да бъде там където й е мястото. Има си места, където е неплодородна земята, скалиста и би могла да се развива тази активност ", разяснява Валентин Киров, съдружие " За чиста природа - село Дюлево ".

Това ще бъде и предмета на почналото дело. Днес локалните получиха опцията да бъдат страна по него, а идващото съвещание е през април.

Репортер: Давид Сукнаров


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР