Хората в риск от бедност и социално изключване са над

...
Хората в риск от бедност и социално изключване са над
Коментари Харесай

София, Варна и Пловдив вдигали заплатите изкуствено, твърди икономист от КНСБ

Хората в риск от беднотия и обществено изключване са над 30% в България. Голяма част от тях не могат да отопляват жилищата си пълноценно - избират дали да живеят на топло, или да се хранят обикновено. Това разяснява в " Интервюто в Новините на NOVA " основният икономист на КНСБ Любослав Костов.

" 65% от работещите в България не могат да доближат чистия размер на издръжката на живот - 1454 лв.. Още по-притеснително е, че  над 1/3 са с приход до 1000 лева. Между 20 и 30% от наетите в регионалните градове и общините към тях са на минимална работна заплата. София, Варна и Пловдив подвигат изкуствено междинните равнища на заплащанията. 800 000 души са с приход до 933 лв.. Това е към 1/4 от заетите и 40% от всички наети ", разяснява той. 

По думите му КТД и синдикатите подвигат с най-малко 14% заплатите. " Около 1,2 млн. пенсионери са към линията на беднотия - 567 лв.. Тези, които работят са в категорията работещи небогати.  Ако работите до 7 май, ще получите една минимална заплата в Люксембург. За един месец работещите на минимална заплата нискоквалифицирани фрагменти там получават колкото ние за 4,5 месеца. В Германия интервалът със същото изискване е 3,5 месеца. Разликата в покупателните качества на нашите заплати и на тези на Запад е голяма ", счита Костов.

Сред задачите, които си слага, е КТД да доближи 80% покритие, с цел да може минималната и междинната заплати да се усилят с най-малко 14%.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР