Хората в Германия са спестявали "като луди" през 2020 г.

...
Хората в Германия са спестявали "като луди" през 2020 г.
Коментари Харесай

Германците са по-богати от всякога

Хората в Германия са спестявали "като луди " през 2020 година и сега са по-богати от всеки път, съгласно калкулации на водещата Де Цет банк (DZ Bank), представени от ДПА. Де Цет е втората по активи банка в Германия.

По предварителни данни предходната година финансовите активи на частните семейства са се нараснали с 393 милиарда евро до рекордните 7,1 трилиона евро.

Икономистът от Де Цет банк Михаел Щапел отдава този напредък от 5,9 % на годишна основа значително на исторически високия ритъм на спестяванията.

Много хора резервираха парите си поради опасения от понижено работно време или безработица. Временното блокиране в бранша за търговия на дребно също удари спирачка на потреблението, отбелязва ДПА.

Де Цет банк чака за 2020 година спестяванията да са достигнали рекордните 16 %, а банковата асоциация Бе Фау Ер (BVR) даже предвижда към 17 % при започване на декември.

Оценките сочат, че частните семейства в Германия са отделяли 16 или 17 евро на всеки 100 евро наличен приход през годината.

По данни на Федералната статистическа работа най-високите равнища на спестявания в Германия до момента са регистрирани през 1991 и 1992 година - 12,9 %. През 2019 година индикаторът бе 10,9 %.

И въпреки фондовите пазари да се възвърнаха относително бързо от коронавирусния провал през февруари и март, повишаването на цената на акциите и взаимните фондове е асъдействало единствено за дребна част от нарастването на частните финансови активи.

"В последна сметка растежът на финансовите активи през 2020 година се дължи съвсем напълно на извънредно високите спестявания вследствие на коронавирусната рецесия ", обобщава Щапел.

Населението на Германия е към 83 милиона души. От ноември в страната е в действие карантинен режим: питейните заведения, заведенията за хранене, културните и спортните уреди са затворени. Първият локдаун бе напролет, напомня ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР