Хората са скептични, но в крайна сметка бъдещето ще ни

...
Хората са скептични, но в крайна сметка бъдещето ще ни
Коментари Харесай

Пловдивски стоматолог конструира машина за дистанционни прегледи

" Хората са скептични, само че в последна сметка бъдещето ще ни го наложи ", съобщи доктор Христо Грозев

Пловдивски ортодонт е на път да направи гражданска война в денталната медицина. Машината му за отдалечени прегледи към този момент е реалност благодарение на екип от инженери. Идеята на доктор Христо Грозев е не да автоматизира съответни операции, а да конструира неповторим робот, с който могат да се правят разнообразни процедури.

Изобретението на доктор Грозев взема решение безконечния проблем какво да прави пациентът, в случай че нужният експерт е отвън града. Болният би трябвало да застане пред апаратурата, а експертът може отдалечено да извърши обзор посредством камерата на робота, която самичък ръководи.

" Ако се постави глава, която има микроскоп тя може да прави един доста тънък подробен обзор на кожа, очи, уши, лице, нос, за всяка операция би трябвало избран тип глава. В момента машината е със спринцовка, която прави инжекции ", сподели доктор Христо Грозев, доктор по дентална медицина, предава.

Реализацията на робота и софтуера за него лишава три години на зъболекаря и екипът му. Според тях изобретнието е стъпка напред в телемедицината.

" Единственото изискване е да има интернет. Докторът може от всяка една точка на света, стига и той да има интернет да направи операция или обзор. Това е революционното ", сподели инж. Димитър Димитров.

Един от проблемите на този вид прегледи се чака да бъде идентификацията и на лекаря, и на пациента. Все още у нас не е разрешена използването на сходни машини.

" Хората са скептични, само че в последна сметка бъдещето ще ни го наложи просто и колкото не си заравяме главата, а възприемем това бъдеще като действителност, толкоз считам, че ще ни бъде от изгода тъй като бъдещето чука на вратата ", сподели доктор Христо Грозев.

Докторът ще патентова машината, само че на този стадий няма желание да я пуска в произвеждане, макар че има запитвания от вложители.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР