Хората са омазани с екскременти, превърнали са в скелети от

...
Хората са омазани с екскременти, превърнали са в скелети от
Коментари Харесай

Ужас в румънски домове за възрастни: Хора превърнати в скелети

Хората са омазани с екскременти, трансформирали са в скелети от недохранване, лежат с открити рани в спалните пространства, цялостни с дървеници и хлебарки. Тези фрагменти на необхватен смут от румънски старически домове шокираха цялата страна, напомня " Кьолнише Рундшау ".

Изданието цитира доктор от букурещката клиника " Герота ", който споделя, че в никакъв случай не е виждал толкоз слаби, мръсни и обезводнени хора. На тях даже им се е наложило да ядат облеклата си - както било открито от влакната, перлите и копчетата, открити в стомасите на пациенти, докарани от три старешки дома, които към този момент са затворени.

Бизнес на гърба на уязвимите
Преди шест месеца проверяващи публицисти разкриха бизнес модел, посредством който група хора в Румъния натрупа пари на гърба на заболели възрастни хора. Моделът, оголен от румънските онлайн издания Centrul de Investigatii Media и Buletin de Bucuresti, наподобява доста простоват: на частна компания се дават огромни суми обществени средства, с цел да се грижи за възрастни хора. Парите обаче не доближават до жителите на домовете и приютите, а се озовават в джобовете на хората, които ги ръководят. Дълго време нямаше никаква социална реакция на отчетите - до момента в който предходната седмица прокуратурата не удостовери обвиняванията.

Те към този момент са публично дефинирани и рисуват картина на същински лагери на гибелта: липса на грижи, която води до гибел, употреба на хората посредством насилствен труд, злоупотреби, потребление на мощ, липса на нужните медикаменти, несъответстващо хранене и даже апетит. Съседи няколко пъти са се обаждали в държавните институции и са съобщавали, че хората стоят голи и мръсни пред оградата на старческия дом даже през зимата, молейки за пари или храна. Един комшия разказал, че хората, живеещи в мазето на постройката, са прокопали тунели, с цел да се спасят от пъкъла.

От досиетата на прокуратурата, отговаряща за проведената престъпност, излиза наяве, че пенсиите на хората са били иззети, а собствеността върху жилищата им е била трансферирана на лицата, отговарящи за ръководството на домовете. От така наречен старешки домове, които са били три на брой, са били избавени над 100 души. Те са откарани до здравни заведения за оказване на здравна помощ.

65 дома за възрастни хора бяха затворени

Подобни ужасяващи фрагменти, само че от детски домове в Румъния се появиха при започване на 90-те години, напомня кьолнското издание. Сега страната е шокирана от абсурда към частните домове за възрастни. Расте и недоволството към ръководещата огромна коалиция, ръководена от премиера Марчел Чолаку. Откакто при започване на месеца в границите на огромна акция на полицията и избавителните служби бяха евакуирани над 100 бедстващи възрастни хора от три старешки дома в букурещкото предградие Волунтари, не стопират да се появяват нови разкрития за злоупотребите, осъществявани в този тип частни институции в страната.

След разпоредените 2700 инспекции до момента краткотрайно или непрекъсната затворени бяха над 65 дома за възрастни хора в цяла Румъния. Около 20 души бяха задържани. След вълна от оставки и уволнения в полицията и в службите, под чийто надзор са домовете, се стигна и до оставката на обществения министър Мариус Будъй. Последва отдръпването и на министърката по въпросите на фамилията Габриела Фиря.

Този нечовечен бизнес е продължавал години наред
" Кьолнише Рундшау " цитира и локални медии, които описват за спекулантите, които ръководят тези домове. Те се възползвали от приватизацията в бранша, от небрежността на управляващите, от бездействието на полицията, както и от равнодушието на живеещите в съседство. Със съдействието на специфични сътрудници целеустремено били търсени възрастни хора без родственици, които да бъдат уверени да се настанят в домовете. Но близките поданици постоянно пренебрегнали това, което виждат - след това разказали пред медиите за изнемощяли възрастни хора, които даже и през зимата стояли полуголи до оградата и просели храна.

Шефовете на тези домове са арестувани, само че с помощта на положителните си връзки с локални политици, с управляващите и с полицията те в продължение на години са успявали да въртят мръсния си бизнес, отбелязва " Кьолнише Рундшау ". Критиките са отправени най-много към политици от Социалдемократическата партия, като към този момент упоменатата някогашна министърка по въпросите на фамилиите Фиря. Нейният брачен партньор е кмет на Волунтари, сестра ѝ е шефка на обществените служби, а някогашният ѝ водач е измежду задържаните шефове на един от към този момент затворените домове, показва кьолнското издание.

Един от домовете е получавал по 30 000 евро на месец
" Аугсбургер Алгемайне " цитира румънски медии, съгласно които брачният партньор на министърката е прикривал въпросния шеф на дом. Със случая сега се занимава прокуратурата.

Германският всекидневник изрежда и евентуалните закононарушения, за които могат да бъдат осъдени шефовете на домовете. Те принуждавали хората да работят гратис, не им давали полагащите им се храни и лекарства, евентуално е и пациентите да са били бити или пък упоявани.

" Кьолнише Рундшау " споделя и за финансовите изгоди от този злокобен бизнес: ръководителите на домовете са изземали освен пенсиите, само че и спестовните книжки и банковите карти на възрастните хора. Същевременно са прибирали оптималната държавна дотация от 1000 евро на месец за полагането на грижи за хора с увреждания. По този метод единствено един от домовете във Волунтари е получавал 30 000 евро дотации на месец - при потвърдени разноски в размер на едвам 5000 евро.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР