Хората с високи нива на антитела няма да може да

...
Хората с високи нива на антитела няма да може да
Коментари Харесай

Министър Кацаров с ново решение: Няма да се издава сертификат на хората с антитела

Хората с високи равнища на антитела няма да може да си извадят " зелен документ ". Това разгласи изрично министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров пред.

" Антителата не потвърждават нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали Ковид-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал, заради ниската меродавност на тестванията. Не е характерен индикатор за преболедуване. PCR пробата и антигенният тест са доказателство ", съобщи той в предаването " Денят ON AIR ".

Министър Кацаров заяви, че има нови оферти, които ще бъдат разисквани на следващия ден . Едно от тях е да се издава документ още след слагане на първа доза от имунизациите.

" Зеленият документ " е щадяща мярка, тъй като в проекта сме в обстановка на цялостен локдаун ", настоя министърът.

" Имаме доставки на милиони антигенни проби. Антигенният тест е приравнен към PCR-а от 1 декември 2020 година През юни 2021 година издадохме правила за документ за пътешестване. С позитивен антигенен тест е задоволително да се впишеш в системата като болен от Ковид-19 и да бъдеш лекуван в болница ", изясни Кацаров.

" В идващите дни системата ще проработи и всички хора с ангигенен тест ще могат да си извадят " зелен документ ". Това ще стане най-късно в понеделник. С номера на теста може да изтеглиш документа от системата. Повечето хора имат документ. Ще може по електронен път да получат документ с резултат от антигенен тест ", увери здравният министър.

Големите търговски центрове и заведенията ще получат толеранс , заяви Кацаров и добави, че задачата не е да бъдат налагани санкции и да се затварят бизнеси. Контролните органи ще ревизират " зелените документи ", а от заведенията и магазините това няма да се чака, акцентира доктор Кацаров.

Той не се тормози от вълната на неодобрение, а от скоростта, с която се изчерпва потенциалът на лечебните заведения. По думите му митингите против новите ограничения са политически. Здравният министър не се съгласи с изказванието, че ограниченията са въведени от " през вчерашния ден за през днешния ден ". И напомни, че още предишния петък е бил оповестен отчетът на основния държавен здравен контрольор.

" Във вторник обявихме новите ограничения - два дни по-късно. Не е от през вчерашния ден за през днешния ден. От март са 7-8 месеца, всеки имаше време да се имунизира . Сега нямаме време, тъй като заетите кревати са над 6 хиляди, заетите интензивни кревати са 500-600. Нямаме време за очакване, тъй като потенциалът на лечебните заведения ще бъде привършен ", уточни още доктор Кацаров.

Разкриването на кревати в лечебните заведения е планувано и не се случва нищо изненадващо, стана ясно от думите на здравния министър.

" Звъняха ми ги предизвестих: Ако не сте се ваксинирали, няма да ви диря никакви кревати, оправяйте се! Умира всеки седми влезнал в болничното заведение. Няма нито едно противопоказание за слагане на имунизациите у нас. Харесва ли ни или не - това е безалтернативно ", безапелационен е той.

" Няма потребност да ми желаете оставката, след две седмици ще си изберете собствен министър. Дайте да се имунизираме и да ограничим разпространяването на болестта. Партийните водачи дано си скандират лозунгите. Дайте да се стегнем и да се самоограничим. Какво оферират да се направи сега партийните водачи? ", сподели още Кацаров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР