Хората по-лесно ще може да получават втората си пенсия, за

...
Хората по-лесно ще може да получават втората си пенсия, за
Коментари Харесай

Важна новина за всички пенсионери

Хората по-лесно ще може да получават втората си пенсия, за която се обезпечават в частните универсални пенсионни фондове (УПФ). Правото на пенсия за напреднала възраст от повсеместен пенсионен фонд ще се придобива при навършване от страна на обезпечените на нужната възраст за приемане на държавната пенсия, или даже до една година преди този момент, написа standartnews.com. В момента с цел да се вземе пенсия от УПФ е належащо да се извърши освен условието за възраст, само че и за стаж за приемане на държавната пенсия. С промени в Кодекса за обществено обезпечаване, пуснати за публично разискване от Министерството на финансите, условието за стаж с цел да се получи пенсия от УПФ отпада.

За да се вземе пенсията от УПФ до една година преди навършване на годините за пенсиониране ще бъде належащо насъбраните средства по самостоятелната партида на обезпечения да разрешават разпределяне на пенсия в размер, не по-малък от минималната държавна пенсия за стаж и възраст.
При трайно понижена продуктивност над 89,99% хората ще може да получат еднократно или разсрочено средствата, насъбрани по самостоятелната им партида в УПФ, плануват още измененията. В момента в тези случаи се разрешава еднократно погашение единствено на до 50% от средствата, а останалите би трябвало да се взимат разсрочено през годините.

Предложените промени в КСО плануват и унищожаване на таксата за прекачване на насъбраните средства по самостоятелната партида на обезпечения от един пенсионен фонд в различен. Премахва се и таксата за предоставяне на извлечение за средствата по самостоятелната партида повече от веднъж годишно. Облекчават се и изискванията за прекачване на хората от един фонд в различен. Гражданите ще могат да сменят фонда си още на първата година откакто си изберат пенсионен фонд или бъдат служебно разпределени при започване на първата си работа. В момента би трябвало да изминат най-малко две години с цел да може човек да смени първия си частен фонд, в който се обезпечава при започване на работа. След това, както и до момента, хората ще може да сменят фонда си един път в годината.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР