Хората на възраст между 30 и 40 г. трябва да

...
Хората на възраст между 30 и 40 г. трябва да
Коментари Харесай

Високото кръвно на младини уврежда мозъка на старини

Хората на възраст сред 30 и 40 година би трябвало да следят кръвното си налягане, с цел да защитят здравето на мозъка си в по-късен живот, се споделя в изследване оповестено в Lancet Neurology.
В проучването са взели участие 500 души, родени през 1946 година По време на това изследване, участниците са измервали кръвното си налягане и са минали мозъчни сканирания. Резултатите демонстрират връзка сред по-високото кръвно налягане при започване на средата на живота с по-късното увреждане на кръвоносните съдове и свиването на мозъка.
Това не е първият път, когато нарасналото кръвно налягане в междинна възраст е обвързвано с нараснал риск от деменция, само че учените желаеха да схванат повече за това по кое време и по какъв начин може да се случи.
Повишаването на кръвното налягане на възраст сред 36 и 43 години е обвързвано със стесняване на мозъка.
Мозъкът на всеки се свива малко с придвижване на възрастта, само че това е по-изразено при тези с невродегенеративни болести като съдова деменция.
Повишаването на кръвното налягане на възраст сред 36 и 43 години е обвързвано със стесняване на мозъка.
Мозъкът на всеки се свива малко с придвижване на възрастта, само че той е по-изразен при тези с невродегенеративни болести като съдова деменция.
И до момента в който изследваните не демонстрира признаци на когнитивно увреждане, откривателите споделят, че свиването на мозъка нормално предхожда това - по този начин те ще наблюдават хората в проучването през идващите години, с цел да следят признаци.
Повишеното кръвно налягане сред 43 и 53 е обвързвано и с повече признаци на увреждане на кръвоносните съдове или " мини инсулти ", когато хората доближават 70-те си години.
Проф. Джонатан Скот, клиничен невролог от UCL Queen Square Institute of Neurology, управлява проучванията.
Той сподели: „ Кръвното налягане, даже и през 30-те години на човешкия живот, може да окаже ударен резултат върху здравето на мозъка четири десетилетия по-късно. Мониторингът и интервенциите, ориентирани към оптимално здраве на мозъка по-късно в живота, би трябвало да бъдат ориентирани най-малко от ранния стадий в средата на живота. “
Проф. Шот сподели пред Би Би Си „ В момента се оферират здравни инспекции от 40-годишна възраст. Нашите данни демонстрират, че кръвното налягане би трябвало да се мери доста по-рано “.
Пол Лийсън, професор по сърдечно-съдова медицина в Университета в Оксфорд, споделя: „ От известно време знаем, че хората с по-високо кръвно налягане са склонни да имат друга мозъчна конструкция в по-късен стадий от живота си. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР