Хората, които вярват в конспиративни теории, не се интересуват от

...
Хората, които вярват в конспиративни теории, не се интересуват от
Коментари Харесай

КОЙ ВЯРВА В КОНСПИРАЦИИТЕ? Психопати, нарцисисти, макиавелисти

Хората, които имат вяра в тайни теории, не се интересуват от доказателствата - стигат им личните убеждения, споделя " Дойче веле ". Оттам нататък е елементарно да решиш, че властимащите просто ти натрапват истината си, установяват учените.

" Пандемията от Ковид-19 е просто небивалица на политическите елити за ограничение на главните права и покоряване на хората. Маските не оказват помощ и даже разболяват хората. Ваксинацията убива. " Твърдения като тези се разпространяваха интензивно по време на пандемията и се сдобиваха с многочислени поддръжници. Оттогава психолозите се питат: Каква е душeвността на хората, които имат вяра в сходни конспирации?

Един от тях е Ян Филип Рудолф. Той работи в Катедрата по логика на психиката на връзката и новите медии в университета във Вюрцбург, където се занимава с подправените вести и тайните теории. Според него феновете на тайните теории са обединени от следното: " Определено схващане за това какво е знанието и какво са обстоятелствата ".

Изследователите са открили, че така наречен епистемични убеждения могат да обяснят вярата в тайните истории. Тези убеждения са самостоятелните показа за това какво тъкмо е познанието. Някои се доверяват най-много на своята вътрешен глас (което не е безусловно проблем), само че нямат интерес да я поддържат с безапелационни доказателства. Те считат, че всички отзиви имат идентична стойност, без значение от доказателствата, които поддържат някоя теза доста повече от друга.

В първото си изследване Рудлоф и сътрудниците му желали да схванат какви са епистемичните убеждения на вярващите в тайните теории за ковид. Изследвани били над 2000 души от Германия и Съединени американски щати и ето какво се оказало: " Онези, които имат вяра най-много на личната си вътрешен глас, не се интересуват от достоверните доказателства и имат вяра, че това, което се смята за истина, е предопределено от властимащите, са изключително податливи на подправени вести и тайни теории. "

Учените изследвали и още един въпрос: дали хората със мощно изразени " тъмни личностни черти " са по-склонни към епистемични убеждения, респективно - към религия в тайни теории и подправени вести?

Тъмната триада: егоизъм, психопатия и макиавелизъм

" Нарцисизмът, психопатията и макиавелизмът са три изключително добре познати образеца за тъмните черти на личността ", изяснява Рудлоф. Те постоянно са наричани още " тъмната триада " и участват у всекиго под някаква форма. Нарцисистите обичат да бъдат в центъра на вниманието; тези с емфатичен макиавелизъм отдават изключително огромно значение на статуса и властта; психопатията пък се характеризира с поемането на опасности и импулсивно държание. Колкото и разнообразни да са разновидностите на " тъмната триада ", те водят до едно - до държание, ориентирано към максимализиране на личното преимущество, споделя Рудлоф.

" Запитахме се дали от това държание не произтича и избран метод на работа с информацията ", споделя психологът. Има ли въобще значение кое е правилно и кое не, в случай че главен приоритет е персоналната изгода? Изследователите създали тест, с цел да открият каузи на тъмните личностни черти при изследваните. " Колкото по-голям е тъмният личностен фактор, толкоз по-вероятно е човек да има вяра в тайни теории ", обобщава Рудолф.

Каква е базата на тайните теории?

Епистемичните убеждения биха могли да обяснят и за какво толкоз постоянно тайните разкази са взаимозаменяеми, без значение дали става въпрос за ковид, за войната в Украйна или за рецесията с климата. Според Рудолф сходни убеждения се развиват още в детството. Заради това ученият счита, че е значимо тематиката да се застъпи още в учебно заведение. Така напримар разликата сред мнение и факт би могла да бъде обяснена на подобаващ за децата език.

Той дава образец с климатичната рецесия: 97 % от откривателите на климата споделят, че тя е породена от хората. И дават съответните доказателства, които поддържат тезата. " В този случай не можеш да кажеш - аз съм на друго мнение ", акцентира Рудолф. Някои хора обаче просто не желаят да подхващат тази стъпка - за тях всички отзиви са равнозначни. Но - успокоителното е, че те са малцинство, показва Рудолф. За множеството хора доказателствата и разликата сред отзиви и обстоятелства имат значение.
ТЕМА преди 2 дни 663 преди 3 дни 801 преди 5 дни 2256
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР