Хората, които работят от разстояние, може да нямат фиксирано работно

...
Хората, които работят от разстояние, може да нямат фиксирано работно
Коментари Харесай

Големи промени се готвят за работещите от дистанция

Хората, които работят от разстояние, може да нямат закрепено работно време, само че ще би трябвало да имат тъкмо несъмнено бюро, на което да извършват отговорностите си. По-строги правила за работа от къщи вкарват с промени в Кодекса на труда, които са импортирани в Народното събрание от Министерски съвет.

Първата основна група промени са свързани с работното време. В момента в Кодекса на труда е записано, че работното време на служащия и служителя, който прави работа от разстояние, “съответства по дълготрайност на работното време, несъмнено за служащите и чиновниците, които работят в пространствата на работодателя ”.

С препоръчаните промени този текст отпада и на процедура хората, които работят от разстояние, може да имат напълно друго работно време от сътрудниците си в офиса.

Наред с това са направени и други промени, които дават опция за по-голяма еластичност при работа от у дома. В момента служащият или служителят, който прави работа от разстояние, самичък провежда своето работно време, тъй че да е разполагаем и да работи във времето, в което работодателят и неговите търговски сътрудници са в информационна връзка, написа " Труд ".

С измененията времето, в което служителят би трябвало да е на линия, се уголемява до времето, в което работодателят “е в информационна връзка с трети лица ”. Всъщност работодателят може да е в връзка с трети лица когато и да е на денонощието, изключително когато не е наложително те да са негови търговски сътрудници.

С претекстовете, че би трябвало да има по-добър баланс сред работата и персоналния живот е препоръчан нов текст в Кодекса на труда, съгласно който “работникът или служителят, който прави работа от разстояние, не е задължен да дава отговор на инициирана от работодателя връзка по време на междудневната и седмичната отмора ”. В претекстовете е обяснено, че това съставлява “право на изключване ”.

Всъщност, в случай че служителят има ясно написано работно време, от този текст няма да има потребност. В отвън работното време никой не е задължен да стои с телефон в ръка или пред компютъра. Но в оферти нов текст е конкретизирано, че служителят може да не дава отговор на телефонно позвъняване на шефа, “освен когато в самостоятелния и/или в груповия трудов контракт са уговорени условия, при които това е възможно ”.

Оказва се, че настоящата сега опцията човек да не дава отговор на шефа след края на работното време се анулира, като се дава опция в трудовия контракт особено да бъде записано, че постоянно би трябвало да е на линия.

Новите текстове за “правото на изключване ” се отнасят единствено за хората, които са в “хоум офис ”. Тоест за тях ще има разнообразни правила от тези за работещите в офиса. Същевременно доста хора имат хибридна форма на работа - няколко дни от месеца работят от вкъщи си, а останалите са в офиса.

Това значи, че през другите дни от седмицата може да има напълно разнообразни правила за работното време и за интервалите, в които чиновниците би трябвало да са на линия.

Втората група основни промени в Кодекса на труда са свързани с работното място. В момента е посочено, че съответният темперамент на работата от разстояние, изискванията и редът за реализирането є се дефинират в самостоятелния трудов контракт.

С препоръчаните промени в трудовия контракт ще би трябвало да бъде записано съответно “място ”, от което служителят ще работи, когато не е в офиса.

Това значи, че в случай че човек уточни, че ще работи от вкъщи си, само че по-късно реши да работи от къщата на село или от нает апартамент в планински или морски курорт, ще би трябвало да преподпише трудовия си контракт.

Ако човек живее чартърен, всякога, когато смени жилището, ще би трябвало да преподписва трудовия си контракт. Това съставлява много огромно стеснение за чиновниците.

Новото условие отстранява огромна част от преимуществата на “хоум офиса ” - опцията човек да работи от определено от него място. В България има доста хора, които работят за западни компании.

Някои работодатели и в този момент изискват служителят да уточни къде работи. Но когато мястото на работа не е записано в трудовия контракт, в случай че човек реши да работи от различен адрес, това не се смята за значително нарушаване.
Определяш стая, в която ще се трудиш
Работещите от вкъщи си хора ще би трябвало да посочат тъкмо в кое помещение реализират трудовите си отговорности, плануват препоръчаните промени в Кодекса на труда. Сега за домакински офис се смята целият дом на служащия или служителя или друго помещение по негов избор отвън предприятието.

С измененията за “хоум офис ” ще се смята съответно “място в помещение в дома на служащия или служителя или в друго помещение по негов избор отвън предприятието, където се прави работата ”.

На пръв взор смяната е дребна, само че е основна. В момента целият дом се смята за работно място. Това значи, че човек може да работи от хола, спалнята или кухнята. Както и, че в случай че падне, в която и да е стая от вкъщи си, това ще се смята за трудова акцидент и работодателят ще носи съответната отговорност.

С измененията отговорността на работодателя се лимитира до съответно помещение от вкъщи, където е работното място.

С измененията се вкарват още няколко нови отговорности за служащия и работодателя. Работодателят ще бъде задължен да обезпечи за негова сметка информация за минималните условия за сигурност и запазване на здравето към работното помещение, където се прави работа от разстояние.

Отговорността на работодателя при акцидент може да се понижи, когато при работа от разстояние потърпевшият не е спазил предписаните му правила и правила за здравословни и безвредни условия на труд, гласят измененията.

Голяма част от измененията са ориентирани към ограничение на случаите, в които работодателят носи отговорност за трудови злополуки.

Служителят, който работи от разстояние, ще бъде задължен да даде на шефа писмена информация за характерностите на обезпеченото от него работно място за осъществяване на работа от разстояние.

Но не е конкретизирано тъкмо каква информация би трябвало да бъде предоставена. Някой шеф да вземем за пример може да изиска информация за повърхност на помещението, съществуването на подобаваща светлина, какъв брой е шумно и дали в близост има деца, дали помещението е добре отоплено.

Служителят, който прави работа от разстояние, е задължен неотложно да уведоми директния си началник за всяка акцидент на работното място, гласят още препоръчаните промени.
Вдигат данъците за част от гражданските контракти
Доходите по част от гражданските контракти да бъдат облагани като приходи от заплата, плануват промени в Закона за облагане приходите на физическите лица, препоръчани от Министерство на финансите (МФ).

На съвещание на икономическата комисия към Народното събрание депутатите отхвърлиха на първо четене измененията в закона. Но това не пречи те да бъдат признати в зала, което ще даде опция на депутатите да вършат оферти сред първо и второ четене на законопроекта.

В момента има цивилен контракти, с които прикриват трудови правни отношения, с цел да заплащат по-малко данъци, гласят претекстовете на МФ. Хората, работещи на цивилен контракти, употребяват 25% нормативно приети разноски, не внасят осигуровки за трудова акцидент, професионална болест, безработица, общо заболяване и майчинство.

Идеята е Национална агенция за приходите да преценя дали един човек действително е нает на заплата - има работно време, извършва задания на шефа, стои в офиса, или е нает да свърши съответна задача - заплащат му за съответно свършена работа без началник да упражнява надзор къде и по кое време работи.
Изкуствен разсъдък следи за свършените задания
Изкуствен разсъдък може да следи отработеното време и да дефинира размера на изплащаните бонуси.

Правилата за това по какъв начин изкуствен интелект може да следи какъв брой са свършените задания при работа от у дома са написани в измененията в Кодекса на труда.

В трудовия контракт наложително ще би трябвало да бъдат записани редът за възлагането и отчитането на работата от разстояние, както и наличието, размерът, постигнатите резултати и други характерности на работата, които са от голяма важност за отчитане на осъщественото.

Досега описването на всички тези условия беше единствено по избор от страна на работодателя. А с измененията се вкарва обвързване за реализиране на надзор за свършената работа.

Контролът за размера на свършената работа може да се реализира от осведомителни системи, като тази процедура към този момент е навлязла в редица компании.

С препоръчаните промени се дават нови права на чиновниците в случаите, когато наблюдават работата им с потреблението на изкуствен интелект, който им слага оценки, от които зависи да вземем за пример размерът на възнаграждението или на
бонусите.

Когато възлагането и отчитането на работата от разстояние е посредством осведомителна система, работодателят ще би трябвало да обезпечава на служителя писмена информация за типа и размера на обвързваните с работата данни, които се събират и съхраняват, гласят новите текстове.

А когато за взимане на решения за размера на
бонуса се употребява някакъв алгоримът, работодателят ще би трябвало да показа на служителя писмена информация за метода на взимане на решенията.

Така служителят ще бъде наясно за какво да вземем за пример
бонусът му е бил понижен или нараснал. Ако служителят не е склонен с получената оценка за работата му, ще има право да изиска човек да ревизира решението на изкуствения разсъдък и той да вземе крайното решение за това какъв брой добре се е справил със дилемите.

Често в работата не е значимо единствено количеството, а и сложността на свършените задания, което по-трудно може да бъде оценено от изкуствен интелект.

Не единствено размерът на свършената работа, а и самото работно време може да се регистрира посредством автоматизирана система, гласят новите текстове. Такава процедура има и в този момент в доста компании. Но с измененията на служащия се дава право на достъп до данните за отработеното от него време.
Масово крият заплати по морето
Инспекцията по труда откри 894 случая по морето, в които работодатели са давали пари под масата на свои чиновници.

Масово работодатели са плащали на ръка и са спестявали осигуровки върху действителните заплати на чиновниците си по морето през летния сезон. При 1440 инспекции по време на дейния сезон от Инспекцията по труда са открили 8246 нарушавания. Заетите в тестваните обекти са близо 35 хиляди души.

Оказва се, че нарушаванията единствено по реализиране на трудовите правни отношения са 4578. Разминаване сред оповестеното и действителното възнаграждение са открили в 894 от случаите. За други 1000 чиновници оповестеното и контрактуваното с работодателите време не е съвпадало с действителната дълготрайност на труда, който са полагали.

Констатираните случаи на работа без трудов контракт са 158. Нарушенията по обезпечаване на сигурност и здраве по време на работа са 3578.

При инспекциите са открити и над 40 жители на страни отвън Европейски Съюз, които работят в България, без да имат позволение за достъп до пазара на труда, както и 36 малолетни, които поставят труд без позволение. Съставените актовете за административни нарушавания са 435.

От Инспекцията по труда напомнят на работещите, че когато се съгласяват да поставят труд без трудов контракт или договорят по-кратко работно време от действителното и по-ниско заплащане от получаваното, те губят трудови и осигурителни права. В тези случаи или въобще не натрупат застрахователен стаж (при липса на трудов договор), или той е по-малко от в действителност направения.

Това ги лишава от правото на компенсации за безработица, краткотрайна нетрудоспособност и майчинство и в по-дългосрочен проект от пенсия. Осигуряването върху по-ниски хонорари понижава размера на компенсациите, показват още от инспекцията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР