Хората, които продължително време са изложени на замърсен въздух, са

...
Хората, които продължително време са изложени на замърсен въздух, са
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха увеличава риска от деменция и сърдечни болести

Хората, които дълготрайно време са изложени на нечист въздух, са застрашени от развиване на деменция, изключително в случай че имат и сърдечно-съдово заболяване, заяви електронното издание Медикъл експрес.

Това са открили учени от шведския Институт Каролинска, които са разгласили резултатите от проучването си в сп. "ДЖАМА нюролъджи ".

Пациентите със сърдечносъдови болести, които живеят в нечисти региони, може би ще се нуждаят от спомагателни грижи и поддръжка, с цел да се избегне развиването на деменция, предизвестяват откривателите.

Намалява замърсяването на въздуха в огромните европейски градове

Очаква се, че броят на хората с деменция в идващите тридесет години ще се утрои. Досега няма лекуване на болестта и проучването на следения риск и факторите за отбрана са приоритет за публичното здраве.

Авторите на проучването учат връзката сред дълготрайното излагане на нечист въздух и деменцията, както и каква е ролята на сърдечносъдовите заболявания. Близо 3000 души на възраст над 74 години, живеещи в региона Кунгсхолмен в центъра на Стокхолм са били следени 11 години. 364 от тях са развили деменция. Средното годишно равнище на замърсяване с PM2.5 в региона е считано за ниско спрямо интернационалните стандарти, добавя Българска телеграфна агенция.

Заради ковид над Италия понижиха излъчванията на азотен диоксид

През последните пет години от проучвания интервал, рискът от деменция се е нараснал с над 50 на 100 при междинни равнища на замърсяване с PM2.5 и с 14 на 100 при замърсяване с азотен окис. Сърдечната непълнота и исхемичната болест на сърцето потвърдено са нараснали риска от деменция, а инфарктите се свързват с към 50 на 100 от провокираните от замърсяването случаи на деменция, изясняват създателите на проучването.

Мръсният въздух убива над 4 млн. души годишно по света

"Замърсяването на въздуха е открит рисков фактор за сърдечносъдовото здраве и защото сърдечносъдовите заболявания форсират спада в когнитивните благоприятни условия, ние считаме, че излагането на нечист въздух може да повлияе негативно на когнитивните качества ", споделя Джулия Гранде от Института Каролинска, съавтор на проучването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР