Хората, които осиновяват деца над 5-годишна възраст, са дискриминирани, защото

...
Хората, които осиновяват деца над 5-годишна възраст, са дискриминирани, защото
Коментари Харесай

Поредна издънка в социалната политика: Дискриминират осиновители на деца над 5-годишна възраст!

Хората, които осиновяват деца над 5-годишна възраст, са дискриминирани, тъй като нямат право на едногодишен заплатен отпуск, реши Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД).

Тя е открила, че с две разпореждания - член 164б от Кодекса на труда (КТ) и член 53а от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), се позволява по-неблагоприятното отнасяне по отношение на осиновителите на такива деца. Затова предлага на държавното управление и на министъра на труда Бисер Петков да трансформират двете разпореждания, тъй като вкарват непряка дискриминация на основата на признака "възраст ".

КТ дава право на отпуск от 356 дни при цялостно осиновяване на дете, което е на възраст сред 2 и 5 година Той може да се употребява до момента в който детето навърши 5-годишна възраст. КСО пък регламентира, че по време на този отпуск осиновителят има право на обезщетение.

Въпросът с невъзможността на осиновителите на деца, които към този момент са навършили 5 години, да употребяват този едногодишен отпуск, е издигнат от жена, чието име от КЗД не показват. Тя твърди, че е в тази ситуация е налице дискриминация.

Министерският съвет, който е бил заинтригувана страна в производството пред комисията, е на мнение, че такава няма, тъй като след навършването на 5 години детето би трябвало да посещава група за предучилищна подготовка и по тази причина осиновителите на дете над тази възраст не са в сходно състояние с тези, чието дете е по-малко.

"Разпоредбите на член 164б от КТ и член 53а от КСО са признати точно за да се обезпечи нужен адаптационен интервал след осиновяването, основаващ се на директно и персонално другарство с осиновителите, с цел да бъде преодолян интервалът преди този момент и детето да свикне с новите обществено битови условия, новата среда и фамилията. Този интервал е нужен и за осиновителите, които също имат потребност от акомодация и приучване към всички особености на осиновеното дете. Именно с цел да могат да бъдат построени едни пълноценни наставнически връзки, е належащо овъзмезден интервал на майчинство, в който майката-осиновителка да бъде спокойна, че времето и вниманието й са подчинени на детето ", гласи позицията на Министерски съвет.

Министърът на труда и обществената политика, който е ответник по делото, пък припомня, че едно от изискванията, при които се употребяват всички типове отпуски и компенсации, свързани с развъждането на деца, без значение дали те са рождени или осиновени, е те да не вървят на ясла или градина.

В решението си обаче КЗД показва, че съгласно практиката на Съда на Европейския съюз дискриминация има тогава, когато се ползват разнообразни правила към сходни положения или едно и също предписание се ползва към разнообразни положения.

Освен това припомня, базирайки се на Конституцията, че страната има обвързване да закриля децата, а дружно с това и да подкрепя родителите при осъществяване на техните права и отговорности, свързани с развъждането и възпитанието им.

"Закрилата на децата, без оглед на това дали са осиновени или рождени, следва да бъде висша цел във всяко демократично и съвременно общество. При осиновяването на дете един осиновител встъпва в две фундаментални за обществото функционалности. От една страна той се трансформира в родител, а от друга основава условия за поддръжка на една от най-уязвимите групи в обществото - изоставените деца. С оглед на това съставът намира, че осиновителите и осиновените следва да се употребяват с оптималната социална поддръжка, защото това кореспондира с фундаменталните потребности на обществото и с духа на Конституцията ", стимулират се от КЗД.

И декларират, че когато един осиновител одобри в фамилията си дете над 5-годишна възраст, той няма да отдели по-малко време, сила, обич и отдаденост, в сравнение с този с дете под тази възраст. Комисията акцентира също, че по-голямото дете даже ще има потребност от повече поддръжка поради по-дългото време, което е прекарало отвън функционално семейство.

"Факт е, че децата над 5-годишна възраст са включени в просветителната система, само че не може да се подмине събитието, че едно осиновено дете над 5-годишна възраст, в случай че бъде "механично " въведено в системата на образованието, без да се обезпечи опция на осиновителите да осъществят контакт и да изградят доверителни връзки с него, това би сложило детето в изискванията на нараснал стрес ", написа още в решението.

"Поради това може да се каже, че от видимо неутралните разпореждания на КТ и КСО имаосъществен акт на непряка дискриминация във връзка с избрани категории родители по отношение на възрастта на тяхното дете. Ако се одобри тезата, че с по този начин признатия законодателен метод се цели решение на проблемите с деинституционализацията на децата, настанени за развъждане в профилирани институции на държавна прехрана, и намирането на съответни механизми за тяхното адаптиране и социализиране и стимулиране на осиновяването на деца и изключително на деца над 5-годишна възраст, то моралният ангажимент, стихотворец от избрани лица посредством вземането на решение за осиновяване на дете следва да бъде толериран от страната ", показва още от КЗД.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР