Хора с увреждания излизат на протест пред Министерския съвет с

...
Хора с увреждания излизат на протест пред Министерския съвет с
Коментари Харесай

Хора с увреждания излизат на протест пред Министерския съвет

Хора с увреждания излизат на митинг пред Министерския съвет с искане за неотложно приемане на новата формула за освидетелстване от ТЕЛК. Тя беше препоръчана от здравното министерство в средата на ноември, само че нормативните промени към момента не са гласувани от държавното управление.

Преди няколко дни министър Асен Меджидиев разгласи, че предлагането ще претърпи промени.

Най-високият % на най-тежкото увреждане плюс 20% от сбора на процентите на останалите увреждания – по този начин наподобява препоръчаната преди два месеца формула за пресмятане на понижена продуктивност.

За нейното влизане в действие упорстват организации на хората с увреждания.

Пред БНР Павлина Григорова, която е един от уредниците на акцията съобщи:

„ Искаме някой да вземе под внимание това, че десетки хиляди хора в България са с унищожени инвалидни права поради несъответстваща здравна експертиза. Това, че хиляди хора сега са без пенсии, чакащи, някакви безумни периоди от 3,4 5 и 11 месеца даже за преосвидетелстване. ”

Протестът ще се случи преди плануваната за следобяд среща на здравния министър с представители на ТЕЛК комисии и шефове на лечебни заведения, в които работят лекарите и администрацията.

Миналата седмица Асен Меджидиев съобщи, че е нужно усъвършенстване на процеса по освидетелстване и повдигане на възнагражденията на работещите в тази система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР