Хонконгската United Energy Group ще строи новия най-голям ФЕЦ в

...
Хонконгската United Energy Group ще строи новия най-голям ФЕЦ в
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Новият най-голям ФЕЦ в България; Смут във финансите; Реклама на еврото

Хонконгската United Energy Group ще строи новия максимален ФЕЦ в България
Базираната в Хонконг компания за изследване и рандеман на петрол и газ United Energy Group (UEG) купува българската „ Грийн Профит “, като по този начин индиректно придобива право на градеж на 250 MW ФЕЦ " Симеоновград – Поляново ". Новината бе обявена в началото от Българска организация за вложения, а Economic.bg ревизира детайлностите по договорката в публични документи на United Energy Group (UEG).
Реакцията на фондовете ще покаже витален ли е планът за нови блокове в АЕЦ „ Козлодуй “
Economic.bg беседва с Цветелина Пенкова, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите за амбициозните европейски цели в европейската енергетика, ще има ли европейски средства за тях и накъде са българските нуклеарни планове.
Европейска комисия апелира газовото дело за 150 млн. лева против БЕХ
Газовото дело на Европейската комисия против Българския енергиен холдинг, „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “ продължава “ Комисията е решила да обжалва решението на Общия съд на ЕС от октомври, с което се анулира санкцията за БЕХ, наложена през 2018 година За подадената тъжба излиза наяве от решение на Министерския съвет от сряда, в което е записана позицията на България по делото.
Британската компания за биоразградими опаковки, която избра България
Британската компания за произвеждане на биоразградими опаковки от гъбен мицел Magical Mushroom Company отвори фабрика в София. Производството се намира на „ Ботевградско шосе “ и от края на 2023 година работи с клиенти от Полша и Унгария. Целта на компанията е във всяка страна на Балканите да имат по едно свое дружество.  
Турският колос Sisecam влага 30 млн. $ в завода за стъкло в Търговище
Глобалният водач на пазара за стъкло и химикали Sisecam влага 30 милиона $ в нова индустриална линия за стъкло с покритие в завода си в Търговище.
Германската „ Държавна фирма България “ уголемява активността си в Драгоман
„ Държавна фирма България “, дъщерно сдружение на немската DF Dillinger Fabrik, възнамерява да разшири завода си в Драгоман. Компанията, която е профилирана в произвеждане и преправка на артикули от перфорирана ламарина, ще добави нова индустриална линия за защитни покрития на черни метали.
Пътят на хляба: от завода на „ Хебър “ до рафтовете на „ Лидл “
Независимо дали сте фенове на хрупкавото крайче или на топлата средичка, сигурно постоянно сте се чудили каква е тайната на пресния, апетитен самун, който си купувате от витрините на „ Лидл България ”. Естествени съставки, постепенно втасване по обичайната технология и ниско количество сол. Това не е просто рецепта, а формулата на триумфа на българския производител „ Хебър “, част от групата „ Симид “.
Как „ Балдаран Спринг “ сполучливо ръководи най-ценния запас на Родопите
Десет години след основаването си фамилната компания „ Балдаран Спринг “ осъществя продажби от над 85 млн. литра вода през 2023 година, класирайки се на трето място в България като водещ производител на бутилирана изворна вода. Нещо повече – компанията съумява да извърши бизнес задачите си доста по-рано от плануваното. Освен това е и първата в бранша в България, която употребява 30% рециклиран материал в производството си.
Австрийската Borealis купи българската рециклираща компания „ Интегра Пластикс “
Австрийската компания Borealis, поделение на OMV, сполучливо завърши договорката по придобиването на 100% дял в българската компания за преработване на пластмаси „ Интегра Пластикс “ АД. Тя беше обявена още през ноември предходната година, само че в този момент е получила регулаторните утвърждения. Цената по договорката не се оповестява. 
„ Телелинк “ закупи хърватската SedamIT в договорка за 9 млн. евро
Българска софтуерна компания „ Телелинк Бизнес Сървисис Груп “ (ТБСГ) разгласи, че публично е придобила 100% от акциите на един от водещите IT играчи в Хърватия – Sedam IT. Сделката е на стойност 9 млн. евро и е част от тактиката на ТБСГ за разширение на бизнеса в Европа.
Кабинетът сътвори ужас, изхарчвайки небрежно половин милиард лв.
В последната седмица от своя живот и единствено в границите на три дни, в които имаше две съвещания – едно изключително и едно постоянно – държавното управление на акад. Николай Денков одобри разходи за над половин милиард лв..
Държавният бюджет още веднъж е на измамлив остатък
Излишъкът в държавния бюджет се стопи от 1 милиарда лева към края на февруари до 400 млн. лева към края на март. Това демонстрират предварителните данни от осъществяването на консолидираната фискална стратегия (КФП), оповестени от Министерството на финансите. Това значи, че през месец март страната е харчила доста повече, в сравнение с е събрала.
На изпроводяк МФ възнамерява вътрешен заем за 200 млн. лева
Изненадващо поради политическата обстановка и надвисналите над България нови избори финансовият министър Асен Василев утвърди стратегия за емисионната политика за 2024 г. Миналата седмица, когато към този момент бе ясно, че политическите сили няма да се схванат за общо ръководство, Министерството на финансите разгласява въпросната тактика, както и емисионен календар за месец април. В него е заложено тегленето на нов вътрешен заем в размер на 200 млн. лева. на 15 април.
Системата „ бонус-малус “ няма недостатъци и е на всички места по света
Години наред българските държавни управления се пробват да вкарат т. нар. система „ бонус-малус “ – да плащаш повече за " Гражданска отговорност ", в случай че нарушаваш разпоредбите и създаваш произшествия. Това звучи вярно, само че все пак този модел продължава да не е въведен.
МФ подписа контракти за 600 хиляди лева с малките екрани за реклама на еврото
България продължава да не дава отговор на критериите за присъединението към еврозоната, само че все пак по индикативния си план-график Министерството на финансите започва своята информационна акция за еврото. В рамките на към две седмици ведомството на Асен Василев първо пусна сайта за еврото, който коства 100 хиляди лева, по-късно публикува законопроекта за въвеждане на еврото в България и към този момент е сключило и първите контракти с малките екрани за ефирно време за лъчение на информационните клипове.
„ Часовникът спря “: Второто заплащане по Плана за възобновяване е цялостна мистерия
Парите за България по Плана за възобновяване и по-специално второто заплащане по него, което страната чака, влязоха във фокуса на новините предходната седмица. Всичко потегли от някогашния вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, който в ефира на bTV сподели, че второто заплащане по Плана за възобновяване се бави и България не се движи по график с осъществяването на по този начин значимия за стопанската система ѝ документ.
Жилищният пазар в България е непреклонен, съгласно участниците на него
Въпреки множеството отрицателни сигнали извън и прогнозите на икономисти, че трендовете няма по какъв начин да не се пренесат у нас, представители на организации за недвижими парцели, банки, вложители не престават да настояват, че няма нищо, което да засегне имотния бранш в България.
България е измежду страните в Европейски Съюз с най-голямо повишаване на жилищата
България се подреди измежду страните в Европейския съюз с най-голямо повишаване на жилищата в края на предходната година. По данни на Евростат страната ни е отчела 10.1% годишен растеж в цените на парцелите през четвъртото тримесечие на 2023 година и 1.2 на 100 покачване на тримесечна. За съпоставяне, през третото тримесечие растежът беше 9.2% на годишна и с 2.7 на 100 на тримесечна основа.
Разследването за „ Железница “: Кое държавно управление какъв брой пари даде за най-дългия тунел?
Правителството „ Борисов 3 “ е изплатило над 154.8 млн. лева за строителството на тунел „ Железница “. Това излиза наяве от публикувана информация от Регионалното министерство с всички заплащания за най-дългия тунел в България. Данните за сумите, преведени от всяко едно държавно управление, идват ден, откакто Европейската прокуратура разгласи, че е почнала следствие за строителството на оборудването.
Полската „ Щадлер “ ще достави 7-те двуетажни влака по ПВУ
Министерство на превоза избра полската „ Щадлер “ за снабдител на 7 двуетажни електрически влака, финансирани по Плана за възобновяване. Това бе предстоящо, защото компанията бе единственият претендент, който подаде оферта в процедурата. Предложението ѝ е 300.5 млн. лева без Данък добавена стойност, което със 100 млн. лева под прогнозната стойност на поръчката.
Над 100 млн. лева ще коства жп връзката на гарата и летището в Бургас (видео)
По предварителни планове свързването на Централната жп гара и Летище Бургас по релси ще струва около 103 млн. лева без Данък добавена стойност. Строителните действия може да стартират най-късно през 2025 година и да продължат 3 – 4 години. Такава прогноза направи генералният шеф на Националната компания „ Железопътна инфраструктура “ инж. Мария Генова по време на представянето на плана за градска железница пред общинската администрация в Бургас.
Нека шоуто стартира в този момент! Евтим Милошев в ролята на министър на туризма
Служебният министър-председател Димитър Главчев представи в петък състава на кабинета. Минути по-късно заваля дъжд от мнения и упреци към имената, присъстващи в досието, дадена за автограф на президента Румен Радев. За министър на туризма е номиниран Евтим Милошев, потвърдил се продуцент, с обучение в областта на строителството, само че и без каквато и да е връзка със бранш „ Туризъм “.
Който цапа, заплаща: Изчисляването на такса „ боклук “ се трансформира
В България години наред дебатът за такса „ боклук “ се води на доста фронтове. От една страна са общините, от друга жителите. Там някъде са и инвесторите, които все по-често започнаха да повдигат въпроса, изключително в светлината на новите условия към зеления преход.
Кюстендил се причислява към Прехода на опциите
Кюстендил е следващата дестинация в своеобразното роудшоу, каквото съставляват конференциите и кръглите маси, изпълнявани в границите на европейския проект „ Преход на опциите “. След Перник и Стара Загора, този месец един от най-старите познати градове в Европа ще посрещне конференцията „ Преход на Възможностите – Кюстендил “.
Перник става по-зелен със 75 млн. лева европейски средства
Перник се насочва към вложения в зелена инфраструктура и развиване на туризма, усвоявайки средствата по Концепцията за интегрирана териториална инвестиция (КИТИ) на региона. В сегашния програмен интервал точно те са главен инструмент за приемане на европейско финансиране, а главната цел на този нов метод е превъзмогване на районните разлики.
СУ търси сред 80 и 100 млн. лева за повсеместен ремонт на Ректората
Между 80 и 100 млн. лева ще коства цялостният ремонт, от който се нуждае Софийският университет " Св. Климент Охридски ". Това стана ясно на конференция на ректора на СУ проф. Георги Вълчев, който показа пред медиите национална стратегия за цялостна реорганизация на Ректората, Университетската библиотека и двора на СУ. Проф. Вълчев подчертава, че тежкото положение на постройката е проблем от десетилетия, който не среща схващане.
Обучение посредством работа: Страхотният образец на едно учебно заведение в Гоце Делчев
Днec пoвeчe oт вcяĸoгa имaме нyждa oт oбpaзoвaтeлни peшeния, ĸoитo бaлaнcиpaт тeopeтичнoтo и пpaĸтичecĸoтo oбyчeние, тъй като непрекъснато чyвaмe paбoтoдaтeли oт paзлични индycтpии дa ĸaзвaт, чe aĸaдeмичнитe ĸвaлифиĸaции caми пo ceбe cи нe cъздaвaт cлyжитeли, гoтoви зa paбoтa. В редица държави дуалното образование се е потвърдило като ефикасна форма за подготовка на експерти за пазара на труда. Успехът му се дължи както на напъните на учебните заведения, които дават добра основа откъм теоретични знания, по този начин и на предприятията, които одобряват възпитаници, с цел да ги образоват на практика на работното място.
С акцент върху минералните води: Бизнес и общини ще мислят рекламата на СПА туризма
Новата тактика, по която се рекламира вече Българското Черноморие следва да бъде разширена и към вътрешността на страната. И по-специално към СПА дестинациите и зимния туризъм в регионите на Рила, Родопи, Пирин и Кюстендил.
Ски сезонът в България устоя теста на топлата зима и неналичието на сняг
Въпреки топлото време и неналичието на сняг зимният туризъм в България регистрира положителни резултати. Очакванията на Министерството на туризма са през настоящия зимен сезон да отбележим ръст на визитите с до около 5% спрямо предишния – 2022/2023 година Значително нарастване на визитите има от Турция, Италия и Сърбия.
Плажовете на Слънчев бряг попаднаха в две международни ранглисти
Плажовете на Слънчев бряг попаднаха в две ранглисти на платформата BeachAtlas. Пясъчните линии на българския курорт са класирани измежду стоте най-добри в света (заема 84 място) и сред десетте най-хубави празненство плажове в Европа (заема 6-та позиция).
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР