Хонконг отбеляза 70-годишнината от основаването на комунистически Китай с предизвикателни

...
Хонконг отбеляза 70-годишнината от основаването на комунистически Китай с предизвикателни
Коментари Харесай

Хонконг се противопостави на годишнината на Китай с митинг Ден на скръбта

Хонконг означи 70-годишнината от основаването на комунистически Китай с предизвикателни митинги и " Ден на скръбта ", като деятелите за народна власт пренебрегнаха възбраната на полицията и излязоха на улиците в голям брой квартали, оповестява Агенция Франс Прес.

Протестиращите дават обещание да засенчат празненствата в Пекин, засилвайки съвсем четиримесечните си митинги, настояващи за по-големи демократични свободи.

Хиляди потеглиха през региона на залива Каусуей във вторник, макар че управляващите отхвърлиха осъществяване на протест и полицията предизвести хората да не се причисляват към " противозаконни събирания ". Обикновено известен търговски квартал, цялостен с туристи, заливът се трансформира в постоянно полесражение сред протестиращи и полиция това лято.

Много от комерсиалните центрове и магазините в са затворени, до момента в който протестиращите скандираха " Застанете с Хонконг, борете се за свободата! " и други известни лозунги.

" Вече три месеца и петте ни претенции към момента не са изпълнени. Трябва да продължим нашата битка ", разяснява протестиращ, носещ маска от кино лентата и комикс " V като Вендета ". По-малките манифестации има в областите Ванчай, Ша Тин, Цуен Уан и пред английското консулство.

Протестиращите за народна власт са решени да лишават част от блясъка на юбилейните празненства в Пекин, които бяха маркирани с голям боен церемониал на площад Тянанмън под погледа на президент на Китай Си Цзинпин.

Сред тези, наблюдаващи парада в Пекин е и водачът на Хонконг Кари Лам.

В ярка илюстрация за политическата неустановеност в Хонконг, градските чиновници следят утринна гала по издигане на знамето от обезпечен намиращия се наоколо конгресен център. След предаването от Англия през 1997 година, администрацията постоянно е участвали на церемонията на открито.

Но след митинги, които избухнаха през юни, е все по-рисковано формалните лица да се появяват на обществено място. Церемонията по издигане на знамето на 1 юли - годишнината от предаването на Хонконг - също бе следена от несъмнено място, до момента в който протестиращи препълваха улиците и по-късно обсадиха законодателната власт на града.

Главният секретар на града Матю Чеун похвали развиването на Китай през последните 70 години. Но признава, че управляващите се нуждаят от " ново мислене, с цел да се опитат да се оправят с проблемите " в Хонконг.

Цялата заран полицията прави инспекции за сигурност и стопира хора и претърсва, а управляващите оповестиха затварянето на десетина станции на метрото. Но ограниченията имат слаб резултат, с цел да спрат хората.

Проведени са манифестации в отбрана на Китай. Сутринта, не доста хора размахват флагове и скандират: " Да живее родината! "

" Ние сме китайци и целият народ чества ", изяснява 30-годишната Кити Чан.

Протестите в Хонконг бяха провокирани от към този момент анулиран проект за екстрадиция в континенталната част, само че от този момент се трансфораха в доста по-широко придвижване и национален яд против градските водачи и Пекин.

Сред настояванията на протестиращите са да се проверява полицията и прошка за над 1500 души, задържани и всеобщо изборно право - всички отхвърлени от Пекин и Лам. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР