Хонконг бе засегнат от рекордни валежи, най-тежките от близо 140

...
Хонконг бе засегнат от рекордни валежи, най-тежките от близо 140
Коментари Харесай

Хонконг е засегнат от най-тежките валежи от близо 140 години насам

Хонконг бе обиден от рекордни превалявания , най-тежките от близо 140 години насам, предадоха международните организации.

Азиатският финансов хъб бе обиден преди седмица и от прекосяването на супертайфун, а в този момент страда от наводнения, довели до нарушавания на превоза поради проливните дъждове. Това са най-тежките превалявания от 1884 година насам в мегаполиса.

Друг мегаполис - Шънджън , който е прилежащ на Хонконг, също пострада от дъждовете, които са най-значими там от 1952 година насам. Районът претърпя по-рано през лятото рискови метеорологични феномени и рекордни температури.

Според учени всички тези метеорологични събития са влошени от климатичните промени.
 

— Science girl (@gunsnrosesgirl3)

Засега няма жертви на изобилните превалявания, затворени са учебните заведения, прекратени са някои митнически услуги на границата сред Хонконг и Шънджън. 

Властите се готвят и да изпускат вода от локалните резервоари, което би могло да докара до местни наводнения в някои северни елементи на територията на Хонконг.

На някои метростанции пероните са били наводнени и една от линиите е отчасти затворена. Пътищата също са били превърнати в реки и посред тях има закъсали рейсове и коли, които са на половина под вода.

Според хонконгската метеорологична организация в града са паднали в интервала 23 ч. среднощ през вчерашния ден приблизително 158,1 милиметра дъжд, като тук-там те са били 200 милиметра. Издаден е черен код за рисково време - най-висшата степен по хонконгската канара.

Валежите са последствия от тайфуна Хайкуи , който при започване на седмицата връхлетя Тайван, където изкорени дървета и повреди пътища, преди да се насочи към Южен Китай към този момент като стихия. В Тайван ранените от стихията бяха към 100.

Южен Китай бе обиден предишния уикенд от два поредни тайфуна - Саола и Хайкуи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР