Хонгконгският експерт по коронавируси, участвал активно в задържането на САРС

...
Хонгконгският експерт по коронавируси, участвал активно в задържането на САРС
Коментари Харесай

Вирусолог: Китайската чума ще удари 80% от човечеството, около 51 милиона ще умрат!

Хонгконгският специалист по коронавируси, взел участие интензивно в задържането на САРС епидемията през 2003 година, проф. Гейбриъл Леунг излезе с плашещо предизвестие за епидемията, обхванала голяма част от популацията на Китай.

Според професора е изцяло допустимо новела коронавирусът, причиняващ тежка пневмония, да обхване сред 60 и 80% от международното население, причинявайки в най-оптимистичните прогнози към 51 млн. смъртни случая в идната година или две.

Проф. Гейбриъл Леунг
Проф. Леунг, който е ръководителят на института по обществено здраве и медицина в университета в Хонг Конг, бе едно от първите публични лица, които още в края на януари предизвестиха, че е допустимо китайското държавно управление действително да прикрива същинския брой на инфектираните.

На 27 февруари той уточни, че в контрастност на оповестените публично инфектирани 2900 случая, в действителност същинското число е не по-малко от 45 000.

И макар че от Пекин непрекъснато излиза информация, че болестта с nCoV към този момент е на път да доближи до пика си и разпространяването да бъде на процедура лимитирано, малко са тези, които имат вяра на сходни изказвания.

Особено поради обстоятелството, че в последните 2 дни два следващи пъти „ върха “ на смъртни случаи за денонощие бе строшен и общият брой на починалите в резултат на затруднения се изстреля до 1013 – с към 200 повече за месец в сравнение с епидемията от САРС, която продължи цели 9 месеца, написа Флагман.бг.

Според него вирусоносителите могат да предадат болестта на приблизително 2.5 индивида, което значи, че патогенът има „ скорост на офанзива “ (биостатистическа измервателна единица, която се пресмята въз основата на брой на нови случаи в популация, изложена на риск, делено на броя на хората, изложени на риск в популацията) от 60 до 80%.

Рано тази заран управляващите в Китай потвърдиха за над 100 нови смъртни случая в последното денонощие. Вирусът, все пак продължава да има относително ниска смъртност – към 2%, които в случай че се засекат и случаите, които са по-леки, може да доближи даже до 1%.

Ако тези прогнози са действителни и поради обстоятелството, че на 1 февруари китайският медиен конгломерат Тенсент „ изпусна “ в своя емисия действителния брой инфектирани за този ден (над 150 хиляди души, съпоставено с към 40000 при формалната статистика), към този момент може да се приказва за извънредно съществено състояние в света.

При 60% инфектирани или 2/3 от популацията на планетата от 7.7 милиарда души и смъртност от 1 %, можем напълно умерено да чакаме над 51 милиона жертви в идната година или две.

„ Епидемиолози сега се пробват да схванат какво ще се случи. Дали 60 или 80% от популацията на планетата ще бъде наранено? Вероятно не на един път. Вероятно ще бъде на талази. Вероятно вирусът ще разреди смъртността си, тъй като сигурно не би му помогнало да убие всички инфектирани, защото по този начин и той самият ще почине “, разяснява Леунг.

Но едно е несъмнено – в случай че не разберем какъв е същинският обсег на болестта до момента, ще бъде доста по-трудно да я ограничим от това да доближи до най-лошите прогнози.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР