Хомеопати, масажисти, иглотерапевти и прочее алтернативни медици ще трябва да

...
Хомеопати, масажисти, иглотерапевти и прочее алтернативни медици ще трябва да
Коментари Харесай

Масажисти и хомеопати ще доказват, че не са луди

Хомеопати, масажисти, иглотерапевти и впрочем различни медици ще би трябвало да показват свидетелства дали се водят на по този начин наречения " учет " в психиатрични лечебни заведения.

Това са част от измененията, които се оферират в Закона за здравето, където главната цел е да бъдат понижени административните тежести за пациенти и жители, написа " Стандарт ".

Единствените, които ще би трябвало да вадят спомагателни документи, са хората, които лекуват с нетрадиционни медицински практики. Сред тях са и масажистите. Всички те ще бъдат длъжни да показват документ къде и какви курсове са приключили, с цел да имат право да упражняват специалността си.

Освен това тези, които не са български жители, би трябвало да показват и удостоверение дали са били осъждани. За българите тази информация към този момент се набира напълно по електронен път от администрацията. В допълнение всички различни лечители ще бъдат вкарани в специфичен указател, където хората могат да видят дали индивидът, предлагащ съответната терапия, фактически е законен. Това важи и за хората, които лекуват посредством ирисова и пулсова диагностика, както и тези, които предлагат лечебно недояждане.

За първи път страната се пробва да вкара правилник в една област, където до неотдавна липсваше подобен. Неотдавна даже и учени от Българска академия на науките, най-вече в региона на медицината, се възмутиха от преекспонирането на хомеопатията и безкритичното заменяне с хомеопатични медикаменти на лекуването на съществени болести.

Академик Иван Юхновски съобщи, че опитите една болежка да бъде лекувана с сходни средства отсрочва сериозното лекуване, изключително в случай че се окаже, че в последна сметка става дума за раково заболяване и е изгубено прекомерно доста време, след което пристъпването към лекуване или интервенция към този момент е безсмислено. Десетки хора обаче се обръщат към хомеопатията в моменти, когато обичайна медицина е безсилна да им помогне.

Узаконяването на сходен вид лекуване най-вероятно ще вкара в спор медиците и хората, които считат, че имат правото да практикуват по-нетрадиционни лекувания. Учените от Българска академия на науките и част от практикуващите медици се възпротивиха и против това, хомеопатията да се трансформира в част от настоящите образователни стратегии в университетите, каквато е практиката сега.

В реалност част от настоящите лекари в България практикуват и различна медицина, да вземем за пример иглотерапия, само че всички те ще би трябвало да потвърждават дали не могат да навредят на пациента си. Сред лекарите, които се борят със зависимости, има много психиатри, които практикуват и акупунктура.

Съществуват обаче и уеб сайтове, където хора с минимална подготовка оферират услугите си за лекуване против обилни суми. Все по-често се постанова страната ни и да узаконява дипломи на приключили различни медицински колежи в чужбина - да вземем за пример по холистична медицина. През предходната година е била валидирана тапия на човек, който предлага лекуване посредством чист планински въздух. Тъй като университетът, от който е издадена, е бил законен, не е имало по какъв начин да бъде отказано узаконяването на документа макар съмнителните способи на лекуване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР