Холивудските писатели се съгласяват да прекратят петмесечната стачка след сделка със студио

...
Холивудските писатели ще прекратят стачката си в полунощ тихоокеанско време
Коментари Харесай

Холивудските писатели ще прекратят стачката си в полунощ тихоокеанско време (07:01 GMT) в сряда, след близо пет месеца.

Гилдията на американските писатели (WGA) заяви в изявление, че профсъюзните лидери „гласуваха единодушно за вдигане на ограничителната заповед и прекратяване на стачката“.

Неговите 11 500 членове след това ще гласуват дали да одобрят тригодишна сделка, която предлага повишения на заплатите и защити около използването на изкуствен интелект.

Отделен спор включва актьори, които също стачкуват.

Напускането на писателите започна на 2 май, което членовете на Гилдията на екранните актьори (SAG) се присъедини на 13 юли, което го прави най-дългата стачка, засягаща Холивуд от десетилетия. Те стачкуваха поред заради заплащането и използването на изкуствен интелект (AI) в индустрията.

Това е струвало на икономиката на САЩ около $5 милиарда (£4,08 bn), според оценка на икономиста от Института Милкен Кевин Клоудън.

Спорът затвори много от най-добрите американски предавания, включително Billions, The Handmaid's Tale, Hacks , Severance, Yellowjackets, The Last of Us, Stranger Things, Abbott Elementary и няколко дневни и късно вечерни токшоута.

Някои от тях вече могат да се върнат към в ефир с Бил Махер, водещ на „В реално време“ на HBO, който публикува в социалните медии, че ще се завърне с нови епизоди от петък.

По-рано тази седмица сценаристите казаха, че са постигнали предварителна сделка с шефовете на студиото, въпреки че не бяха дадени подробности.

Кои телевизионни предавания ще се завърнат след края на стачката на писателите? Холивудски писатели в сделка за прекратяване на стачката на студиото в САЩ

Въпреки това, краят на стачката на WGA не връща Холивуд към нормалното, тъй като синдикатът на актьорите, който напусна работа през юли, продължава да стачкува.

Точно като писателите, актьорите се стремят да подобрят заплатите, условията на труд и здравните и пенсионните придобивки.

Те също имат желание да създадат предпазни огради за използването на изкуствен интелект в бъдещи телевизионни и филмови продукции.

Пробивът на WGA може да послужи като шаблон за SAG-AFTRA да изготви своя собствена сделка с холивудските студия.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР