Холандското правителство агитира партньорите си да изберат бившия финансов министър

...
Холандското правителство агитира партньорите си да изберат бившия финансов министър
Коментари Харесай

Спрягат Йерун Дейселблум за наследник на Лагард

Холандското държавно управление пропагандира сътрудниците си да изберат някогашния финансов министър Йерун Дейселблум за ръководещ шеф на Международния валутен фонд след отдръпването на Кристин Лагард, заяви "Блумбърг ", като се базира на осведомено с въпроса лице. Евентуалното му предопределение ще сложи закален деец от спешния интервал в еврозоната на най-високата позиция в основания във Вашингтон заемодател тъкмо когато международната стопанска система е в най-слабата си форма за последното десетилетие и е все по-застрашена от интернационалните търговски разпри.

Дейселблум е един от неколцината спрягани сега претенденти да оглавят МВФ, сред които е и ръководителят на "Банк ъф Инглънд " Марк Карни. Госпожа Лагард ще напусне МВФ на 12 септември, с цел да оглави Европейската централна банка, откакто Марио Драги оваканти поста на 31 октомври. Последните 11 ръководещи шефове на интернационалния заемодател са европейци.

Петдесет и три годишният Дейселблум, който беше министър на финансите на Холандия в интервала от 2012 до 2017 година, се прочу през 2013 година, откакто оглави Еврогрупата - могъщия конгрес на финансовите министри от еврозоната. От тази позиция той оглави напъните на блока да преодолее рецесията на дълга, в това число да подписа съглашения за избавително кредитиране на Гърция и Кипър. През 2015 година Дейселблум води тежки договаряния с Атина и с присъединяване на МВФ, които едвам не извадиха южната ни съседка от еврозоната. Той също ръководеше сложните договаряния за основаването на банков съюз на еврозоната.

Дейселблум не е заемал други значими постове, откакто мандатът му отпред на Еврогрупата изтече през януари 2018 година, ненапълно и тъй като неговата Работническа партия се показа зле на изборите в Холандия и остана отвън ръководещата коалиция.

Европейските финансови министри изявиха предпочитание блокът да се сплоти зад един претендент, само че има и други висококвалифицирани експерти, които могат да получат поддръжката им. Управителят на "Банк ъф Ингланд " Марк Карни е считан за подобаващ претендент, въпреки че е повдиган въпросът дали е "достатъчно европеец ", с цел да получи поддръжката на блока. Други споменавани имена са тези на испанския финансов министър Надя Калвиньо и шефа на финландската централна банка Оли Рен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР