Холандският лоп е прекрасно малко зайче, което може да се

...
Холандският лоп е прекрасно малко зайче, което може да се
Коментари Харесай

Отглеждане на заек холандски лоп

Холандският лоп е прелестно малко зайче, което може да се стане ваш правилен другар – съвършен за гушкане и игри.

Характеристики заека холандски лоп

Тази порода е селектирана за пръв път в Тилбург, Холандия. За основаването й са кръстосани представител на по-големия френски заек лоп и по-малкия заек холандско джудже. Възрастните екземпляри имат плътно, само че мускулесто тяло, което се отличава с тежки кости.

Главата е огромна по отношение на тялото, носът е пай и объл, а ушите висят надолу и се спускат около лицето. Познати са повече от 30 цветови вариации и шарки на козината на холандския лоп. Максималното тегло, което доближава породата, е 1.8 кг. Холандският лоп живее 7 до 10 години.

Какво още би трябвало да знаем за холандския лоп?

Зайчетата от породата нормално са игриви, енергични и другарски настроени. Понякога обаче стават нервни, елементарно се плашат и губят предпочитание за другарство. Заради тази специфичност те ще се усещат най-добре в семейство с възрастни хора и по-големи деца, които да се отнасят с тях по-внимателно и с самообладание.

Известно е, че зайчетата холандски лоп обичат да гризят и да повреждат загражденията си. Имайте поради това – от една страна, не избирайте материали, които са рискови за животинките. От друга страна, постарайте се добре да укрепите къщичката на своето зайче.

Мъжките екземпляри нормално са по-общителни и търсят повече контакт със стопаните си. Те обаче могат да бъдат и по-разрушителни. Наблюдавайте ги деликатно, когато са отвън загражденията, с цел да не пострадат самите те, както и предметите в стаята.

Травми и заболявания при заека холандски лоп

 Зайчета холандски лоп Снимка: pixabay.com

За холандския лоп е доста особено, че би трябвало да бъде държан вярно в ръце, когато го пренасяте, с цел да не се нарани. Те постоянно се стряскат и може да опитат да избягат. При това деяние има заплаха да наранят гръбнака си и да останат парализирани. Причината е в това, че задните им крайници са доста мощни и при отбиване с тях е допустимо да се стигне до сходна контузия, в случай че не ги придържате добре.

Заради висящите си уши зайчетата холандски лоп са по-склонни да развият ушни инфекции. Поради характерната анатомия при тях има понижен въздушен поток към вътрешната част на ушите. Едновременно с това там се задържа влага и замърсявания, което основава предпоставки за възпаление. За да избегнете този проблем при холандското зайче, почиствайте ушите на вашия заек с съчка за уши най-малко един път седмично, само че бъдете деликатни, тъй като може да нараните тъпанчетата им.

Освен това холандският лоп има сензитивна храносмилателна система. Затова се придържайте към здравословен режим на хранене за холандското зайче – повече сено, малко зеленчуци и профилирани гранулки. И не забравяйте да му осигурите повече придвижване, с цел да храносмила вярно. Също зайчето може да има проблеми с червата, в случай че в храносмилателната му система попаднат повече косми. Четкайте го постоянно, с цел да предотвратите това.

В умозаключение може да обобщим, че зайчетата от породата са доста обществени. Те ще се радват са поддържате връзка и играете с тях и да им осигурите опция за бягане и придвижване. Пускайте ги постоянно отвън загражденията им и се забавлявайте дружно. Така вашето животинче ще е щастливо и умерено.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР