Холандия подари на Украйна флот от изтребители F-16 9 години след като пълномощниците на Путин взривиха MH17 от небето, убивайки 196 холандски пътници

...
Холандия изпраща до 42 изтребителя F-16 в Украйна за подпомагане
Коментари Харесай

Холандия изпраща до 42 изтребителя F-16 в Украйна за подпомагане на нейната война срещу Русия.

Съобщението беше направено в авиобазата Айндховен, където бяха репатрирани жертвите на трагедията с MH17.

Въпреки това, експертите казват, че вероятно символичният ход е бил най-вече прагматичен.

Преди девет години се състоя тържествена церемония във въздушната база Айндховен в Холандия.

Събитието отбеляза пристигането на първите тела на жертвите на полет MH17, който беше свален над територия, контролирана от руските сепаратисти, убивайки всичките 298 пътници, включително 196 холандски граждани.

Полетът на Malaysia Airlines Амстердам до Куала Лумпур беше взривен от небето от подставени лица, лоялни на руския президент Владимир Путин през 2014 г. , които бяха завзели региона Донбас от Украйна - днес опорната точка на някои от най-горчивите битки на инвазията на Русия през 2022 г. Всъщност през февруари прокурорите в Хага заявиха, че са открили „сериозни индикации“, че Путин е одобрил използването на руската ракетна система БУК за свалянето на самолета.

В същата въздушна база на 20 август Холандия Премиерът Марк Рюте потвърди, че страната ще изпрати до 42 изтребителя F-16 в Украйна след съобщението на САЩ, че са одобрили трансфера, предаде Ройтерс, което може би беше символично намигване към трагедията от 2014 г.

„Мисля, че нашето правителство очерта тази връзка наистина ясно. Защото те посрещнаха Зеленски на същото летище, където бяха докарани телата на тези пътници от MH17, когато бяха върнати в Холандия“, Крис Колийн, експерт по Украйна в Холандската медийна компания RTL Nederland каза пред Insider.

Колийн каза, че трагедията също е помогнала на холандците да контекстуализират войната на Русия срещу Украйна.

„През 2022 г., когато войната започна, бих казал, че наистина щракна с хората. Че Русия е същата държава, която изстреля този самолет от небето, и това е същата държава, която сега нахлу в Украйна", каза той.

"Холандия ще направи всичко възможно за да се гарантира, че за Украйна ще бъде въздадена справедливост“

Холандия открито подкрепя Украйна във войната й срещу Русия, докато Рюте също направи възможна връзка с полет MH17 преди, като каза в изявление относно конфликта: „Още от свалянето на полет MH17 ние в Холандия знаем, че справедливостта не идва автоматично.“

„Холандия ще направи всичко възможно, за да гарантира, че справедливостта ще бъде въздадена за Украйна, колкото и време да отнеме , и колкото и трудно да е“, добави той.

Но докато доставката на самолети F-16 може да изглежда символична, Колийн каза, че това е до голяма степен прагматичен ход.

Холандците Министерството на отбраната отдавна планира постепенно да премахне остарялата си флота F-16, която замени с F-35.

Други са съгласни, че вероятно има други мотиви зад този ход.

< p>Пийт Плоег, председател на фондацията за бедствия MH17, трагично загуби брат си, снаха си и племенника си в катастрофата.

Но той каза пред Insider: „Холандските F-16 за Украйна са не отмъщение за MH17."

Ploeg каза, че позицията на Холандия относно войната срещу Украйна не трябва да бъде чисто реактивна на трагедията с MH17; това беше просто случай на опит да се помогне в борбата срещу нахлуването на Русия в друга суверенна нация.

„Международната общност трябва да реагира на агресията на Русия. И мисля, че е наистина важно нашето правителство и международната общност подкрепят Украйна“, каза той.

Позицията на Холандия спрямо Русия

Пол ван Хоофт, старши стратегически анализатор в Хагския център за стратегически изследвания, обясни как подходът на Холандия към Русия е еволюирала от 2014 г. насам.

Той каза, че холандците първоначално не са били склонни да антагонизират Русия, дори в разгара на MH17 – но това се промени след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., когато те започнаха да предприемат по-твърда позиция.

Но ван Хоофт каза, че е изненадващо колко малко MH17 е използван при вземането на решения от Холандия относно Русия и каза, че холандските политици не са успели да се възползват от паралелите и символичния характер на нахлуването и бягството.

„Холандската политика не е наистина склонна към този вид голям жест“, каза той, добавяйки, че симетрията е чиста, особено след като F-16 ще бъдат използвани за противовъздушна отбрана .

Ван Хуфт добави, че F-16, които струват около 63 милиона долара всеки, може да са най-значимото военно дарение от Холандия. „Не съм сигурен какво ни остава толкова грандиозно“, каза той.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР