Ходете на профилактични прегледи - хора без оплаквания имат сериозни

...
Ходете на профилактични прегледи - хора без оплаквания имат сериозни
Коментари Харесай

Д-р Рада Прокопова: Хипертонията се подмладява заради стреса, вредните храни, цигарите и затлъстяването


Ходете на профилактични прегледи - хора без недоволства имат съществени кардиологични проблеми

 

 

Д-р Рада Прокопова, шеф на отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни заболявания в УМБАЛ „ Св. Анна “ – София

17 май е Световен ден за битка с хипертонията . Неконтролираната и нелекувана хипертония е най-честото сърдечносъдово заболяване и най-значимият фактор за редица социалнозначими болести, най-тежкото от които е инсултът. Всяка година над 1 милион души боледуват от сърдечно-съдови болести.

Артериалната хипертония визира почти 1,28 милиарда индивида по целия свят, като тя е причина за гибелта на повече от 7 милиона от тях годишно. По настоящи данни на СЗО, съвсем половината от възрастните с хипертония (46%) не знаят, че имат това заболяване, а единствено 42% от тях са диагностицирани и лекувани.

45% от общата смъртност в Европа се дължи на сърдечносъдовите болести, а 49 млн. европейци живеят с такива диагнози. 210 милиарда годишно се дават в Европа за непосредствено лекуване на тези пациенти. Статистиката сочи, че България е измежду страните с максимален брой болни от сърдечносъдови болести – сърдечносъдовата смъртност е над 60% от общата смъртност, като главната тежест се свързва с артериалната хипертония.

Водеща причина е неналичието на надзор върху рисковите фактори - тютюнопушене, алкохол, стрес, липса на физическа интензивност, сигнализират експертите.

Д-р Прокопова, при мощни страсти - и позитивни, и негативни, българинът е привикнал да споделя - ох, щях да получа инфаркт или кръвното ми стигна 200? Шегуваме се с нещо толкоз съществено. Подценяваме ли в действителност риска от сърдечносъдови болести?

200 на 120 кръвно налягане в случай че се вдигне при мощно физическо натоварване или при огромна страст с доста адреналин, не е никакъв проблем. Проблем е какво е кръвното налягане при естествени условия при един човек.

Българинът няма доста добра визия за своя сърдечносъдов риск, както и за рискови фактори като холестерол, триглицериди, висока пикочна киселина, кръвна захар. Няма ясна визия какъв риск носи тютюнопушенето, наследствената обременненост, само че в по-голямата си част хората имат визия за кръвното си налягане. Но това познание обаче не води до действителни дейности - то да се лекува, както и не води до добър надзор. Подценява се риска от високото кръвно налягане, както и от ниското.

Кои признаци могат да подскажат за проблеми със сърцето и да им обърнем внимание преди да е станало късно?

Може да нямат недоволства, а да имат много съществени каридологични проблеми. Затова хората би трябвало да вървят на профилактични прегледи постоянно - изключително над 35 години, с наследствена обремененност и с рискови фактори. Българинът подценява наднормените килограми, а те са един доста огромен рисков фактор. Да си цялостен, не значи да си здрав, в противен случай - носиш значителен риск от сърдечносъдово заболяване и би трябвало да се обърнеш към доктор в точния момент.

Относно субективните недоволства - да се обърне внимание на чести главоболия, сърцетуптене и висок пулс. Аритмията е доста значим рисков фактор за инсулт и при определяне на такава много бързо да се потърси консултация с доктор. Тежък сън и ненаспиването също са сериозна тревога за сърдечносъдов проблем и за съннна апнея. Задуха в умерено положение също може да е симптом за кардиологичен проблем.

При кръвно, което постоянно се мери 140/90, е добре да се обърнете към доктор.

Защо хипертонията се подмладява доста?

На първо място е метода на живот. Имаме извънредно с напрежение всекидневие, което допуска извънредно доста хормони на напрежението . Те приспособяват индивида към околната среда и по принцип освен не са нездравословни, а и потребни - когато стресът е случай. Независимо добър или неприятен, само че случай. Когато се трансформира в продължителен стрес, стартира едно хронично лъчение на адреналин и кортизол, които повишават кръвното налягане и пулса, и на млада възраст задействат доста огромни хормонални системи и кръвното става непрекъснато високо.

На второ място - метода на хранене. Но с изключение на самостоятелният избор, това доста зависи и от това, което се продава в магазините у нас . Имаме извънредно солена храна и с доста химични добавки, които са доста нездравословни.

Много младежи са обездвижени и с наднормени килограми . При мен идват хора на възраст сред 30 и 45 години и от 3-ма индивида 2-ма са с наднормени килограми. При тях има доста по-висок риск от хипертония и сърдечносъдови болести.

Тютюнопушенето също е в основата на огромен брой хипертоници на млада възраст. Не бива да се не помни и злоупотребата, въпреки и не толкоз постоянно срещана в България, с наркотични субстанции.

В началото на месеца Дружеството на кардиолозите в България изиска незабавно приемане на Национален кардиологичен проект, както и и нституции те в България да се ангажират съществено с Европейския проект . В него е заложено до 2030 година да намалеят с 1/3 смъртността и забол еваемостта от сърдечносъдови болести. Действията за предварителна защита в проекта преди всичко са преодоляване точно на всички опасности фактори, за които говорихме - тютюнопушене, алкохол, нездравословни храни, стрес. Има ли българинът здрав разсъдък, с цел да има крепко сърце?

Дано да има. В основата на триумфа ни е профилактиката, у нас тя се подценява. Профилактиката бива първична и вторична.

Вторична е , когато към този момент имаме сърдечносъдов случай и тогава преодоляването на рисковите фактори - дали с медикаменти при високо кръвно и холесторол, или с немедикаментозни способи при наднормено тегло и тютюнопушене, би трябвало да спада към наложителните неща. Именно при вторичната профилактика приема на медикаменти, прекъсване на тютюнопушенето, взимане на ограничения при наднормено тегло, би трябвало да бъдат въведени в леко насилствен тип - дали посредством здравните осигуровки, както в някой страни - при неспазване на напътствията на лекаря да се повиши здравната вноска.

Първичната профилактика е в ръцете на самите лекари и пациентите, които нямат заболявания. Но са нужни извънредно доста старания и средства. Представете си при един доктор дневно идват 20 души, 10 имат съществени рискови фактори, само че нямат заболяване. Да ги убеди той да вземат някакво отношение за своите опасности фактори - цигари, алкохол, нездравословни храни, са нужни няколко диалога от към 10-15 минути най-малко на два-три месеца. Той няма това време. А и болният пациент е по – стимулиран да съблюдава напътствията на лекаря, в сравнение с здравия.

Тогава по какъв начин да се помогне на хората, които пушат. Значи става извънредно мъчно лекарят да убеди човек, че тютюнопушенето е нездравословно. 40 % от българите пушат и даже след инфаркт, отхвърлят да спрат цигарите. Как да се понижи вредата от тютюнопушенето - тук би трябвало да споменем и атеросклерозата и ХОББ.

Аз съм непушач и смятам, че тютюнопушенето е един от рисковите фактори, с които би трябвало да се борим, тъй като той е отстраним. На първо място трбява да се изяснява на пациентите каква щета си нанасят. При горенето на тютюна в цигарата се отделят над 7000 нездравословни газове и доста катрани. Те се наслагват по белия дроб и водят до рак на белия дроб и до ХОББ, както и предизвикват атересклероза.

Ако може човек да се откаже е най-добре , само че аз съм виждала хора с ампутирани крайници и гагрена, и все пак не са се отказали. Именно при хора, които не могат да спрат цигарите, може да се премине на по-безвредна опция без горене - електронна цигара, устройства за нагряване на тютюн, никотинова дъвка. Всяка от тези други възможности, които доставят никотин, само че няма развой на горене, е по-добър от тютюнопушенето. Но хората също по този начин би трябвало да знаят, че самия никотин е също нездравословен и не би трябвало да го усилват.

Бездимните други възможности, при които няма горене, отстраняват ли пасивното пушене?

Това е едно от най-големите им преимущества. Едно общество би трябвало да бъде толерантно и това изисква вземане предвид с близките. Тютюнопушенето замърсява въздуха на всички. Установено е, че вредата от пасивното пушене не е по-малка, в сравнение с при дейното тютюнопушене, в това число вредата за сърцето и белия дроб, и за други органи и системи. Бездимните устройства подсигуряват един чист въздух на всички хора, които не са пушачи и няма за какво да дишатвредния цигарен пушек.

Сърцето не обича цигарите и алкохола. Какво обича сърцето? Кажете ни препоръки за крепко сърце? Нека стартираме с най-полезните храни?

Най-важното е не диетата, а да се храним рационално. Всички типове храни би трябвало да се одобряват – въглехидрати, мазнини и белтъци. С възрастта въглехидратите би трябвало да се понижават.

Истината е в умереният банкет на всевъзможен тип храна. Знаете, че дозата прави отровата . От една петифура на седмица на никой нищо не му е станало, само че от половин торта на ден се умира. От една чаша вино на никой нищо не му е станало, само че от половин литър концентрат се умира.

Рибата е извънредно потребна, само че дано не забравяме, че за жалост рибата в магазините у нас е доста надалеч от понятието потребна, тъй като не е дива, а от развъдници, където се храни извънредно неприятно. И може да се окаже, че една част от хората, които са решили да се хранят с риба, ще се окажат с повече заболявания, от тези, които не я вкусват. По-добре да се купуват замразени риби от океана, да не се взимат развъдникови риби. Големите риби като звук натрупват и доста тежки метали. И морските блага са извънредно потребни, само че не и за хората с подагра. Затова не би трябвало да се абсолютизират диетите . Един пациент, в случай че желае да се храни добре и обикновено, е добре да се съветва със експерти по отношение на неговите болести.

Нека споменем и окончателно потребните храни - суровите ядки- по 50 грама дневно, без фъстъци, които са мъчно смилаеми. Сусамовият тахан е извънредно потребен. Слънчогледовия тахан също, той е източник на полиненаситени мастни киселини, които оказват помощ в битката с килограмите и атеросклерозата, и са мощни антиоксиданти. Естествените източници на ресвиратрол, каквито са алените плодове също. Ресвиратрол не можем да си набавим с аленото вино, тъй като не би трябвало да се пие огромно количество. Алкохолът също е рисков фактор.

Разнообразното, само че не несметно хранене, подсигуряват здравето.

Като приказваме за хранене и положително здраве, няма по какъв начин да не споменем и спорта. Спортуваме ли или всеобщия спорт към този момент е на дивана пред телефона?

Спортът би трябвало да се индивидуализира при всеки човек, тъй като в случай че той не харесва това, което прави, няма да го прави. Аз примерно не обичам да вървя, само че обичам да плавам и върша всеки ден комплекс от упражения по 45 минути. Друг може да обича да върви, трети обича да кара колело, четвърти - играят футбол с другари. Всеки да си откри това, което харесва, с цел да има изгода.

Големия проблем на 90 % от хората е не, че не знаят какво е нездравословно, а че не желаят и нямат воля да го поправят. По-лесно е да се седне на дивана с телефона, цигарата и чаша алкохол. Пациентите са доста добре осведомени какво не трябва да вършат и знаят какво би трябвало да вършат, само че не желаят да го вършат. Не желаят да си нарушат зоната на комфорт.

И за край - в случай че хората трансформират метода си на живот, ще живеят ли по-дълго?

Мога да подсигурявам, че ще живеят по-добре, което е по-важното. Ако попитаме пациентите да изберат - ще живееш до 70 години, само че от 50 до 70 години ще си инвалидизиран и с проблеми, или ще живееш до 65 години в положително здраве и дори до 60 години в съвършено положение, ще ви отговорят, че избират да живеят до 60 години, само че добре. Аз бих им споделила - ще живеете и по-дълго, само че и доста, доста по-добре.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР