Хладилници, матраци и тонове пластмаса - това плува заедно с

...
Хладилници, матраци и тонове пластмаса - това плува заедно с
Коментари Харесай

"Ловци на отпадъци": Хладилници, матраци и тонове пластмаса в Чепинска река


Хладилници, матраци и тонове пластмаса - това плува дружно с рибата в Чепинска река. Доброволци във Велинградска област заграждат реки с по този начин наречените " уловители ", с цел да ги пречистват.

На края на селото специфична табела оказва да не се изхвърлят боклуци. Тя обаче сама по себе си няма силата да спре нарушителите, а пейзажът около реката красноречиво удостоверява това.

Със своите 81 километра Чепинска река се подрежда на 40-то място у нас. Захранвана от притоците си Мътница и Бистрица - водата се влива непосредствено в река Марица, дружно с тоновете отпадъци.

“Това е една картинка, която няма по какъв начин да не те отврати. Това демонстрира нехайното отношение на локалните управляващи. За това място съответно сме подавали два или три сигнала в границите на две години. Виждате, че си е безусловно същото ”, сподели Антон Бояджиев от Рибарско съдружие " Нилет ".

Доброволци от локалното рибарско сдружение обаче вземат решение да спрат това или най-малко да опитат.

“Прибираме ги и вместо да ги хвърляме в контейнерите. В гаци ги прибираме. Въжето се опъва, с цел да може да има някаква линия и да е плуващо ”, добави Костадин Папарков от Рибарско съдружие " Нилет ".

Екоминистерството също прави оценка доброволците. Те печелят европроект, който финансира концепцията им. Разпъват две уловителя - един преди и един след Велинград. Всеки ден преди града се регистрират под кг боклуци. На изхода обаче превишението е над 60 пъти.

“Тези боклуци се образуват най-много с помощта на неправилното ръководство на отпадъците от общинските управляващи. Не единствено на територията на нашата община. Всяко село си има по едно дере, в което се изхвърлят боклуци. Хората сигурно са виновни, само че когато нямаш хранилище за боклуци, на което да си изхвърлиш боклука какво правиш в последна сметка. Най-лесно е да мине някой с каруца и му казваш " Ела да изхвърлиш един отпадък " и той се озовава в реката ”, сподели Антон Бояджиев.

“Криза има и тя е много сериозна и надлежно е многопластова. Засяга много браншове и аспекти. Велинград се слави с такова лице за пред света, че е най-хубавата дестинация, СПА, туризъм, разходки, чист въздух, а в действителност значително това е фасада, което е добре да покажем на хората. Не, че се гордеем с това. Не, че желаеме да създадем, с цел да го покажем очевидно, само че това си е действителността ”, съобщи Валентин Хаджийски от съдружие " Байкария ".

Доброволците се надяват концепцията им да доближи до повече хора и да се употребява в цялата страна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР