Хирурзи в Университетската болница в белгийския град Льовен извършиха първата

...
Хирурзи в Университетската болница в белгийския град Льовен извършиха първата
Коментари Харесай

Първа белодробна трансплантация с донор, прекарал Covid-19

Хирурзи в Университетската болница в белгийския град Льовен направиха първата в света сполучлива белодробна трансплантация, като донор е пациентка, прекарала Covid-19, заяви в. " Brussels Times ".

Жената, която е на 72 години, била призната в болница с мозъчен кръвоизлив. Тя обаче била записана като донор. Пациентката не е била пушачка, а през април т.г. имала признаци на коронавирусна зараза в продължение на 2 седмици. Жената не била тествана заради локалната политика по това време. Тя се самоизолирала за две седмици, през които брачният партньор ѝ бил признат в болница и умрял от Covid-19.

Когато белгийката получила мозъчен кръвоизлив и била превозена в лечебно заведение, пробата ѝ за ковид бил негативен. В кръвта ѝ обаче са открити антитела, които демонстрират, че е прекарала инфекцията. 8 дни след приема, дамата издъхнала.

Хирурзите, които са направили трансплантацията с дробовете ѝ, са описали случая в авторитетното списание The Lancet Respiratory Medicine.

Реципиентът е 61-годишна жена, страдаща от Хронична обструктивна белодробна болест. Тя е чакала 7 месеца за подобаващ донор. Трансплантацията е минала безпроблемно, а направеният по-късно тест за ковид на реципиентката е бил негативен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР