Хирургията не е само операция, а и проследяване на пациента

...
Хирургията не е само операция, а и проследяване на пациента
Коментари Харесай

Доц. Горнев: Хирургията не е само операция, а и проследяване на пациента във времето

Хирургията не е единствено интервенция, а и следене на пациента във времето. Това сподели в предаването „ Тази събота “ доцент доктор Радосвет Горнев, началник на Клиниката по хирургия към университетска болница „ Лозенец “. Най-любим доктор за 2023-та година - това е оценката, което той получи на церемонията „ Балкански медицински Оскар “.

„ За мен беше огромна изненада това отличие. Аз бях поканен да връча една премия – на млад доктор, който е решил да остане в България и съм сигурен, че ще има една добра реализация. След като я връчих, мен ме изненадаха. Това е огромна отговорност на фона на постигнатото през 42-годишния си трудов стаж – два години казарма и 40 години в болничното заведение “, сподели той.

Това ще засегне хронично болните и пациентите с остри болести

Доц. Горнев призна, че с идентична обич и отговорност лекува хора и преподава на бъдещи лекари. Той прави към 350-400 интервенции на година . „ Не е от голяма важност броя на интервенциите, а качеството. Самото осъществяване на една оперативна активност е съпроводено с екипна работа, т.е. вземат участие доста хора “, регистрира той.

Хирургът описа още, че с изключение на самата интервенция, работата на лекаря е съпроводена и с следенето на пациента по-късно – нещо, което в България е останало на назад във времето.

В Добричка област започва пилотният за страната план на здравното министерство

„ Помня доста елементи от интервенции, изключително в случай че би трябвало да се вземе решение в границите на секунди. Но колкото и клиширано да звучи – няма да не помни първата си интервенция . Първият ми преподавател – доктор Румен Киров, ми държеше безусловно ръката. Това е чувството, което виждам в очите на младите лекари, когато те за пръв път престъпят прага на операционната зала “, описа още доцентът.

Проф. Никола Владов и проф. Крум Кацаров в особено изявление пред Кристина Газиева

Той рисува доста добре. Баща му е бил проектант и е обичал да рисува мултипликационни филми. Като дете доцент Горнев обичал да си играе в киноцентъра. Хирургът споделя още, че в този момент се е посветил на развиването на младите лекари и дава всичко от себе си, с цел да им оказва помощ и направлява.

Вижте какво още сподели той във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР