Хирургът и общински съветник д-р Теодор Велчев е авторът на

...
Хирургът и общински съветник д-р Теодор Велчев е авторът на
Коментари Харесай

Тревога! Ето защо може да се стигне до пълен локдаун в голяма област у нас!

Хирургът и общински консултант доктор Теодор Велчев е създателят на предлагането да се затвори Благоевград за 3 седмици, с цел да се ограничи разпространяването на ковид.

Като доктор в болница ПУЛС, той е на първа линия в борбата с заболяването и самият се пребори сполучливо със болестта. Д-р Велчев се включи в новата Ковид комисия към Общински съвет, макар че е наясно, че решенията й са пожелателни.


доктор Теодор Велчев

„ Те не са наложителни, а са целесъобразни, и дали кметът и Общинският спешен щаб ще ги изпълнят, е друга тематика “, отбелязал пред „ Струма “ доктор Велчев и показал, че затова настоял да се свика изключителна сесия на локалния парламент, на която казусът с повишаване на заболелите с Ковид да се разиска и да се вземе решение.

„ Общинският съвет е органът, който може да взима решения, и единствено по този начин можем да ги разпореждаме за осъществяване на кмета.

Не приказвам за обособяване на в допълнение финансиране, а за ограничения, които да се вземат, тъй като дневно към този момент не падаме под 200 души заболели “, уточни лекарят-съветник, който изданието потърсило, с цел да обоснове предлагането си за затваряне на институциите в Благоевград за 3 седмици, което провокира спорни настроения и стана тематика №1 измежду благоевградчани. Ето коментара на вносителя на концепцията доктор Т. Велчев:

„ Правейки предложение за затваряне на институциите, които не са директно свързани с оцеляването на хората, имам предвид преди всичко затваряне на учебни заведения, детски градини и ясли, тъй като се смята, че оттова потегля растежът на епидемията. Идеята е да останат да работят питателните магазини, аптеките, лечебните заведения, бензиностанции и държавните и общински институции, с цел да действа по някакъв метод градът. Ако това се направи за 3 седмици, равнището на болестта ще падне.

Не съм споделил за затваряне на бизнеса, само че заведенията и комерсиалните обекти, несвързани с неща от първа нужда, считам, че също би трябвало да се затворят за клиенти. Ако Общински съвет излезе с такова решение, следва да се сезира Министерски съвет, страната има задоволително запас и са готови стратегии за справяне с тази рецесия, посредством които да се помогне бизнесът, който няма да работи за този интервал.

По този метод си представям оправянето с рецесията в Благоевград. Говорим за 3 седмици, не за месеци. Всички останали ограничения са хубави, пожелателни, само че са разтеглени във времето и изпускаме момента да ограничим разпространяването на болестта. По- късно реакция ще е безсмислено.

Казвам всичко това като доктор и тъй като с изключение на Ковид заболели има и други заболели, които имат потребност от лекуване, хора с инфаркти, със сърдечна непълнота, с инсулти, стават произшествия, има онкоболни…

В момента в целия район лечебните заведения са се затворили да лекуват Ковид и всички останали случаи идват в Благоевград, в това число и пациентите от Рилското корито.

Гледаме какво става по центъра на града, само че не виждаме какво се случва пред лечебните заведения, а на следващия ден още веднъж ще са отговорни лекарите, че не съумяваме да овладеем обстановката. България сега е на трето място по болни след Босна и Херцеговина и Северна Македония. За Благоевград статистиката не съм гледал, само че всеобщо се изследват хора с напреднали признаци.

Голямата част от болните с по-слаби признаци въобще не вървят да се изследват по разнообразни аргументи, в това число и да не ги изолират за 14 дни с цялото семейство.



Много хора си вършат бързи проби и като излезе позитивен, не вървят въобще да вършат PCR, само че тези случаи не се отразяват на никое място. Броят на инфектираните в Благоевград е доста, в пъти по-голям от този в формалната статистика и никой не знае какъв брой действително са те.

Неизследваните с леки признаци се разхождат по града и могат да заразят други, само че казусът е, че в случай че при един болестта минава леко, за другия краят може да е съдбовен.

Ако незабавно не вземем ограничения, а считам, че даже сме окъснели, ще изпуснем напълно момента. Когато искаш да направиш положително на човек, който не желае да го одобри, каквото и да опитваш, няма да се получи. Но най-после някой ще би трябвало да поеме виновността за това, че не са взети в точния момент съответни ограничения.

Не споделям, че съм огромният експерт, само че това, което се случва, не е обикновено. Затова предлагам оптимално бързи ограничения, не пожелателни със основаване на комисии.

Ако не реагираме незабавно, вместо да честваме Коледа и Нова година, ще се чудим какво да вършим. В момента още не сме „ в блатото “, не сме и в пика на болестта, и в случай че чакаме да пристигна този миг, тогава няма да има никакъв смисъл от каквито и да е сходни ограничения. За мен да се разиска казусът на постоянната сесия на 27 ноември ще е късно, това би трябвало да стане в този момент, незабавно, и да не се чака.

Можем да създадем изключителна сесия, в случай че е нужно даже в събота и неделя, тъй като въпросът в действителност не търпи отсрочване и е въпрос даже на часове, не на дни! “, безапелационен е доктор Теодор Велчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР