Хипотетичният , следи от който наскоро бяха открити на Големия

...
Хипотетичният , следи от който наскоро бяха открити на Големия
Коментари Харесай

Физици се усъмниха в откриването на новата физика


Хипотетичният, следи от който неотдавна бяха открити на Големия адронен колайдер, може да не са първият представител на новата физика, а композиция от шест горни кварка и шест антикварка, пишат физици в публикация, оповестена на уеб страницата аrХiv.org.

През декември 2015 година в обществените мрежи и микроблоговете започнаха да се популяризират клюки, че Големият адронен колайдер е съумял да открие следи от новата физика във тип на свръхтежък бозон, чийто разпад поражда двойка фотони с обща сила . Най-тежката обикновена парченце – топ кваркът, тежи 175 гигаелектронволта, което е четири пъти по-малко от масата на частиците, породили фотоните.

Още през март, на годишната конференция по последните резултати от работата на ускорителя, физиците от ЦЕРН можеха да заявят за откриването на новата физика. Но те взеха решение да не вършат това, защото равнището на меродавност на откритието  – значим параметър за физиката на частиците – с малко не доближава до равнище 5 сигма.

Колин Фрогат (Colin Frogatt) от университета на Глазгоу (Шотландия) и сътрудника му Холгер Нилсен (Holger Nielsen), един от основоположниците на теорията на струните от института „ Нилс Бор “ (Дания), настояват, че за съществуването на сходни частици не е наложително да се измисля нова физика – изцяло е допустимо този изблик да е бил подбуден от особена система от дузина елементарни кварки.

Както изясняват физиците, при избрани условия две и повече обикновени частици могат да образуват особени „ свързани положения “, в които свободата на техните придвижвания се лимитира от техните взаимоотношения и в които те не могат да изоставен системата без използване на сила от външен източник.

Най-прост образец за такава система се явява елементарният водороден атом – той се състои от две частици, електрон и протон, свързани между тях и неспособни да раздерат тази връзка без „ помощта “ на окислители или фотони.

Според Фрогат и Нилсен сходно положение, освен това много устойчиво, може да възникне в система от шест „ нормални “ горни кварка и шест техни антиподи – горни антикварки. Както настояват учените, обменът на Хигс бозони и глуони сред тези частици ще поражда сили, правещи сходна квазимолекула извънредно постоянна.

Общата маса на тези частици е към 2000 гигаелектронволта, което значи, че към 1350 гигаелектронволта се падат на силата на връзката сред частиците. Както счита Любош Мотъл (Lubos Motl), прочут чешки физик теоретик, работещ в Харвард, толкоз висока сила на връзка много мъчно може да се изясни, само че по принцип това е допустимо.

Друг проблем на решението на Фрогат и Нилсен се заключава в това, че разпадът на сходен „ екип “ на двойка фотони се явява един от най-редките разновидности на анихилация. С други думи, Големият адронен колайдер в началото би трябвало да „ види “ други разновидности на разпад на S-частици, а не двойки фотони с сила 750 гигаелектронволта.

„ Изключително е мъчно да си представим по какъв начин сходна комплицирана структура въобще минава през развой на анихилация – всичките 12 частици в нея би трябвало да изчезнат в действителност незабавно. Подобно нещо може да протича единствено в доста избрани обстановки. Във всеки случай простотата на този модел е извънредно привлекателна, изключително в случай че не намерим следи от фактически нова физика “, разяснява проучването Мотъл.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР