Химици от Масачузетския технологичен институт (MIT) в продължение на няколко

...
Химици от Масачузетския технологичен институт (MIT) в продължение на няколко
Коментари Харесай

Американски химици са разработили за Lamborghini батерия без кобалт за „електромобилите на бъдещето“

Химици от Масачузетския софтуерен институт (MIT) в продължение на няколко години работа по поръчка на Lamborghini са основали обещаващ материал за катоди, който може да измести кобалта от литиевите акумулатори. Новите акумулатори биха икономисали до 70% от разноските за произвеждане на литиеви акумулатори и биха съдържали по-малко дефицитни и нездравословни химикали. В същото време те ще бъдат толкоз положителни, колкото и стандартните акумулатори, та даже и даже по-добри.

Поредното заричане бихте ли споделили, нали?

Колко такива акумулатори е имало, не може да се преброи. Въпреки това Lamborghini е получила патент за изобретението и има намерение да изследва въпроса за производството на обещаващите акумулатори.

Очевидно никой не счита да се откаже от електрификацията на превоза. В същото време ресурсите на нашата планета са лимитирани. Батериите, създавани посредством актуалните технологии рано или късно ще стартират да изпитват дефицит на първични материали. Освен това суровините, които са от стратегическо значение за производството на литиеви акумулатори се добиват най-вече в региони на обществено напрежение в Африка. Това важи с особена мощ за добива на кобалт, който също по този начин унищожава околната среда към мините.

Използването на кобалт и никел в катодите на литиевите акумулатори разрешава на батериите да поддържат висок потенциал и енергийна компактност. Многократните опити за замяната им с други материали не са се увенчали с огромен триумф. Още по-трудно е да се заменят тези метали с органични съединения.

Разработката на химиците от MIT към този момент е конкурентна на съществуващите технологии и би могла доста да понижи разноските, страданията и екологичните проблеми, свързани с добива на метали, които понастоящем се влагат в батериите.

Новият катоден материал се състои от голям брой пластове бис-тетраамин бензохинон (TAQ). По своята организация веществото прилича графит – известен материал за разработване на електроди. В пръстеновидните молекули на това вещество са ситуирани хинони и амини. Хиноните съхраняват електрони, а амините основават мощни водородни връзки, което не разрешава на веществото да се разтвори в електролита на катодите.

Тестовете на този материал демонстрират, че проводимостта и потенциалът му като част от батерия са сравними с тези на стандартните акумулатори, съдържащи кобалт. Освен това батериите с TAQ катоди могат да се зареждат и разреждат по-бързо от съществуващите акумулатори. Това може да форсира скоростта на зареждане на електрическите автомобили.

Материалът по тематиката може да откриете на уеб страницата на MIT.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР