Химикали, които се срещат в стотици потребителски продукти като гримове,

...
Химикали, които се срещат в стотици потребителски продукти като гримове,
Коментари Харесай

Учени: Химикали в шампоаните и гримовете може да ви убият

Химикали, които се срещат в стотици потребителски артикули като гримове, парфюми, детски играчки и кутии за храна, могат доста да съкратят продължителността на живота на потребителите. Това демонстрира ново изследване, оповестено в списание „ “ и представено от „ Бизнес инсайдър “.

Става въпрос за по този начин наречените фталати, които са извънредно публикувани и нормално се употребяват за удължение на живота на продуктите. Те се прибавят да вземем за пример пластмасови тръби и детски играчки, с цел да ги създадат по-здрави, както и в тоалетни и козметични такъми, на които да придадат по-траен мирис.

„ От десетилетия учените знаят, че те (фталатите) могат да нарушат значими хормонални функционалности. Дори и най-малките хормонални разстройства могат да провокират обилни последствия, в това число проблеми с репродуктивната система, както и такива с мозъка и имунната система “, оповестява пред изданието Националният институт по здравни науки за околната среда в Съединени американски щати.

Тези химикали се трансформират в опасност, когато бъдат вдишани или погълнати, което излага на огромен риск най-много децата, които имат навика да поставят ръцете си в устата.

Според прочуването сред 91 000 и 107 000 пълнолетни американци умират прибързано всяка година, като роля в това имат фталатите. Други проучвания демонстрират, че те могат да причинят затлъстяване, диабет, както и сърдечните болести.

Какво споделя промишлеността

Американският съвет по химия, който съставлява химическата, пластмасовата и хлорната индустрия на Съединени американски щати, е изпратил мнение до Си Ен Ен, представено от „ Бизнес инсайдър “, в което дефинира изводите на учените като „ явно неточни " и изяснява, че изследването сплотява всички фталати в една група, вместо да вземе поради разликите в токсичността им.

В същото време Леонардо Трасанде, водещ създател и шеф на Центъра за проучване на заплахите, свързани с околната среда в „ Ню Йорк Лагун “, означи пред „ Бизнес инсайдър “, че съвета не е дал никакви доказателства, които да опровергаят резултатите от изследването.

Как да се предпазим

Той споделя пред изданието и няколко съвета, които могат да отърват дома ни от фталатите:
Да се употребяват неароматизирани лосиони, перилни и почистващи препаратиДа се купуват кутии за предпазване на храни от стъкло, неръждаема стомана, керамика или дървоДа се купуват пресни или замразени плодове и зеленчуци вместо консервирани и модифицирани вариантиДа се заобикаля потреблението на микровълнова фурна и да не се мият пластмасови съдове в съдомиялния.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР